Sernik czekoladowy – Tofurnik
Sernik czekoladowy zwany Tofurnikiem na który przepis poznałam będąc na warsztatach Alpro
postanowiłam zaserwować rodzinie. W roli pomocnika wystąpił mój synek który trochę namieszał.
Owoce granatu które miały być do sernika zostały przez niego zjedzone, a herbatniki które miały
posłużyć jako spód zostały częściowo dodane do masy – ach te dzieci.
Koniec końców sernik i tak wyszedł pyszny 😉
Składniki :
350g herbatników
5 łyżek masła orzechowego (użyłam firmy Primavika)
1 op. tofu tradycyjnego naturalnego (użyłam firmy Polsoja)
1 op. bio tofu naturalnego (użyłam firmy Polsoja)
400ml mleka czekoladowego (użyłam firmy Alpro)
4 deserki z gorzkiej czekolady (użyłam firmy Alpro)
1/2 szkl.wiórek kokosowych (użyłam firmy Skworcu)
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki agaru (jak nie mamy to żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl. gorącej wody)
Przygotowanie :
Herbatniki umieszczamy w blenderze i kruszymy.
Następnie mieszamy z masłem orzechowym i wykładamy dno klasycznej tortownicy.
Wstawiamy do lodówki i w międzyczasie tofu kruszymy.
Dodajemy cukier puder i deserki czekoladowe.
Wszystko miksujemy/blenderujemy na gładką masę.
W gorącym mleku czekoladowym rozpuszczamy agar.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie łączymy z masą serową.
Mieszamy i przelewamy powstałą masę na spód z herbatników.
Umieszczamy sernik w lodówce na kilka godzin (u mnie na całą noc).
Wierzch i boki sernika posypujemy wiórkami kokosowymi.
Na wierzchu sernika możemy umieścić ulubione owoce.
Smacznego
Bardzo fajny sernik . Nawet przy mojej diecie byłby idealny .
mniam uwielbiam
Uwielbiam tofu, więc na pewno zrobię ten sernik. Wyglada pysznie!