Menu
  • Dziś jest : 2 października 2021 Imieniny : Teofila, Dionizego, Trofima
  • Menu

    Sernik limonkowy na zimno

  • Sernik limonkowy na zimno

    Lekki, kremowy, mocno orzeźwiający sernik limonkowy na zimno wprowadzi nas z entuzjazmem w początek tygodnia i upały które ponownie mają zawitać w naszym kraju wyczerpując nas ze wszystkich sił. Sernik limonkowy na zimno to czysta przyjemność w przygotowaniu, wymaga małego nakładu pracy bez potrzeby pieczenia, a co za tym idzie dodatkowego nagrzewania piekarnika w naszej kuchni sprawiając, że może się komuś z ciepła zrobić słabo.

    Składniki :

    200g herbatników
    100g masła
    1 galaretka o kolorze żółtym (u mnie cytrynowa)
    2 galaretki o kolorze zielonym ( u mnie agrestowa)
    600g twarogu
    1/3 szkl. cukru
    1 limonka
    300g śmietany 36%
    1 limonka

    Dodatkowo :

    tortownica 24 cm
    forma o kształcie kwadratu

    Przygotowanie :

    W formie lub innym płaskim naczyniu wylewamy jedną galaretkę zieloną rozpuszczoną w 2 szklankach wrzątku.
    Herbatniki rozkruszyć i połączyć z rozpuszczonym maśle.
    Przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy, lekko docisnąć i wstawić na około 30 minut do lodówki.
    W dwóch osobnych naczyniach w 100 ml wrzątku (każda galaretka w tej ilości wody rozpuszczona) rozpuszczamy galaretę żółtą i zieloną. Mieszamy i odstawiamy do stężenia.
    Ser miksujemy na gładko z cukrem i dzielimy na dwie równe porcje (każda po 300g).
    Jedną porcję sera łączymy z galaretką żółtą.
    Dodajemy do niej sok wyciśnięty z limonki.
    Mieszamy.
    Drugą porcję sera dodajemy do galaretki zielonej i mieszamy.
    Śmietanę ubijamy.
    Następnie dodajemy ją po połowie do obu mas.
    Mieszamy.
    Masę żółtą wykładamy na spód tortownicy wyłożonej herbatnikami.
    Wstawiamy do lodówki do stężenia.
    Następnie wykładamy warstwę z masą zieloną.
    Na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę galaretkę.
    Wstawiamy do lodówki, by sernik stężał.
    Podajemy na zimno.
    Smacznego

    Warto robić sernik limonkowy na zimno wieczorem dzięki czemu już o poranku będzie miał idealną konsystencję.

     

  • 2 odpowiedzi na “Sernik limonkowy na zimno”

    1. Przemek pisze:

      Oj zjadłbym taki i to cały

    2. Iza pisze:

      Moje smaki mało cukru i delikatne cierpkie orzeźwienie bomba na tą pogodę

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Jaki wybrać regał do spiżarni czy piwnicy? Czym się kierować?

    Każda gospodyni skrycie marzy, by mieć miejsce wyjątkowe do przechowywania smaków lata w słoiczkach, by móc delektować się nimi w...

    Zamknij