Sernik na herbacianym spodzie z rosą
Sernik na herbacianym spodzie z rosą z dodatkiem brzoskwiń i wiórków kokosowych
jest jak aksamit który rozpływa się w ustach. Wilgotny z dodatkiem
owoców sprawdzi się na każdą okazję.
Składniki :
Ciasto:
2,5 szkl. mąki pszennej (użyłam z Młynu Kopytowa)
1/3 szkl. cukru
1/2 szkl. naparu z herbaty Caribean Coctail (użyłam firmy Basilur)
1 mały proszku do pieczenia
250g margaryny
3 żółtka
Masa:
1 kg twarogu 3-krotnie mielonego
1,5 szkl. cukru
4 żółtka
1 op. budyniu waniliowego
sok z 1 cytryny
1op. cukru waniliowego
1,5 szkl. mleka
2/3 szkl. oleju
7 białek
szczypta soli
Dodatkowo:
1 mała puszka brzoskwiń w syropie
wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy cukier.
Na środku robimy dołek w który wbijamy żółtka (białka odkładamy do miseczki.
Dodajemy margarynę i stopniowo odcedzony napar z herbaty.
Zagniatamy gładkie ciasto które chłodzimy przez 1-2 godziny w lodówce.
Masa:
Do miski wpijamy żółtka (białka odkładamy do pozostałych białek do miseczki)
dodajemy cukier (2/3 szkl.) i cukier waniliowy ubijamy na puch.
Następnie nie przestając ubijać dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny i po łyżce twarogu.
Pod koniec wsypuję budyń i wlewam mleko oraz olej.
Miksuję do połączenia składników (masa jest rzadka).
Blachę (wym 25x36cm) wykładam papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto dzielę na 2 części (większą i mniejszą),
rozwałkowuję część większą i przekładam do blachy na spód.
Z mniejszej części wylepiam boki blaszki.
Następnie wlewamy masę serową.
Pieczemy przez 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
W między czasie w misce ubijamy na sztywno białka z dodatkiem soli i cukru (2/3 szkl).
Gdy ciasto się upiecze wykładamy na jego wierzchu pianę z białek.
Podpiekamy około 20 minut w tej samej temperaturze (180st.C).
Upieczone ciasto zostawiamy w zamkniętym piekarniku na jakieś 20 minut
po czym go otwieramy i czekamy kolejne 20minut, następnie ciasto wyciągamy i studzimy.
Krople rosy pojawiają się po kilkunastu godzinach od upieczenia.
Ja swój sernik chciałam urozmaicić więc podałam go z owocami.
Po ostudzeniu tuż przed podaniem na każdy kawałek sernika wykładamy kawałki brzoskwiń
które kroimy według własnego uznania i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego
Wspaniały serniczek 🙂
Uświadomiłam sobie , że już dawno nie robiłam sernika. Twój smakowicie wygląda .
Wersja na bogato ! U mnie z samą pianką znika szybko.Warto przypominać ten przepis. Każdy może go zrobić po swojemu.
same pyszności…mniam
mmm wygląda pysznie , muszę wypróbować mniam