Menu
  • Dziś jest : 5 października 2024 Imieniny : Igora, Apolinarego, Placyda
  • Menu

    Sernik na herbacianym spodzie z rosą

  • Sernik na herbacianym spodzie z rosą

    Sernik na herbacianym spodzie z rosą z dodatkiem brzoskwiń i wiórków kokosowych
    jest jak aksamit który rozpływa się w ustach. Wilgotny z dodatkiem
    owoców sprawdzi się na każdą okazję.

    Składniki :

    Ciasto:

    2,5 szkl. mąki pszennej (użyłam z  Młynu Kopytowa)
    1/3 szkl. cukru
    1/2 szkl. naparu z herbaty Caribean Coctail (użyłam firmy Basilur)
    1 mały proszku do pieczenia
    250g margaryny
    3 żółtka

    Masa:

    1 kg twarogu 3-krotnie mielonego
    1,5 szkl. cukru
    4 żółtka
    1 op. budyniu waniliowego
    sok z 1 cytryny
    1op. cukru waniliowego
    1,5 szkl. mleka
    2/3 szkl. oleju
    7 białek
    szczypta soli

    Dodatkowo:

    1 mała puszka brzoskwiń w syropie
    wiórki kokosowe do posypania

    Przygotowanie:

    Ciasto:

    Mąkę przesiewamy na stolnicę z proszkiem do pieczenia.
    Dodajemy cukier.
    Na środku robimy dołek w który wbijamy żółtka (białka odkładamy do miseczki.
    Dodajemy margarynę i stopniowo odcedzony napar z herbaty.
    Zagniatamy gładkie ciasto które chłodzimy przez 1-2 godziny w lodówce.

    Masa:

    Do miski wpijamy żółtka (białka odkładamy do pozostałych białek do miseczki)
    dodajemy cukier (2/3 szkl.) i cukier waniliowy ubijamy na puch.
    Następnie nie przestając ubijać dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny i po łyżce twarogu.
    Pod koniec wsypuję budyń i wlewam mleko oraz olej.
    Miksuję do połączenia składników (masa jest rzadka).

    Blachę (wym 25x36cm) wykładam papierem do pieczenia.
    Schłodzone ciasto dzielę na 2 części (większą i mniejszą),
    rozwałkowuję część większą i przekładam do blachy na spód.
    Z mniejszej części wylepiam boki blaszki.
    Następnie wlewamy masę serową.
    Pieczemy przez 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C

    W między czasie w misce ubijamy na sztywno białka z dodatkiem soli i cukru (2/3 szkl).
    Gdy ciasto się upiecze wykładamy na jego wierzchu pianę z białek.
    Podpiekamy około 20 minut w tej samej temperaturze (180st.C).
    Upieczone ciasto zostawiamy w zamkniętym piekarniku na jakieś 20 minut
    po czym go otwieramy i czekamy kolejne 20minut, następnie ciasto wyciągamy i studzimy.
    Krople rosy pojawiają się po kilkunastu godzinach od upieczenia.
    Ja swój sernik chciałam urozmaicić więc podałam go z owocami.

    Po ostudzeniu tuż przed podaniem na każdy kawałek sernika wykładamy kawałki brzoskwiń
    które kroimy według własnego uznania i posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Smacznego

  • 5 odpowiedzi na “Sernik na herbacianym spodzie z rosą”

    1. Marzena pisze:

      Wspaniały serniczek 🙂

    2. Joanna Gralik RóżowaKuchnia pisze:

      Uświadomiłam sobie , że już dawno nie robiłam sernika. Twój smakowicie wygląda .

    3. Bogusława pisze:

      Wersja na bogato ! U mnie z samą pianką znika szybko.Warto przypominać ten przepis. Każdy może go zrobić po swojemu.

    4. kasia pisze:

      same pyszności…mniam

    5. Monika G pisze:

      mmm wygląda pysznie , muszę wypróbować mniam

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *