Sernik na zimno ekspresowy
Masz ochotę na słodkie rozpoczęcie weekendu który zapowiada się upalnie? Słoneczko grzeje coraz bardziej, a Tobie w głowie słodkości? Nie chce Ci się jednocześnie spędzać w kuchni zbyt dużo czasu, bo wolisz go spędzać korzystając z uroków pogody. Nic prostszego wystarczy, że zrobisz sernik na zimno ekspresowy. Wystarczą 4 składniki i gotowe. Jak lubisz owoce zawsze możesz dodać inne, by zmienić smak swojego deseru. U mnie królowały borówki, a jak będzie u Was?
Składniki:
1 kg twarogu
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki (kolor żółty)
300 ml wody
Dodatkowo:
owoce ulubione u mnie borówki
2 galaretki (kolor czerwony)
300-400 ml wody
1op. biszkoptów
papier do pieczenia
blacha wymiar 25x30cm
Przygotowanie :
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Następnie układamy biszkopty.
Ser łączymy z cukrem (ilość cukru można zwiększyć, gdy lubimy słodkie ciasta, ale pamiętajcie, że galaretka jest słodka).
Dodajemy jeszcze płynną, ale już tężejącą galaretkę.
Całość mieszamy i wykładamy na biszkopty.
Wstawiamy do lodówki do stężenia ciasta.
W między czasie rozpuszczamy galaretki
Po około 1 godzinie ciasto wyciągamy.
Na wierzch wykładamy owoce i przykrywamy tężejącą galaretką.
Ponownie schładzamy do stężenia.
uwielbiam sernik na zimno 🙂
To tak samo jak my, a na upały to wręcz ideał 😉