Sernik staropolski prawdziwy
Sernik staropolski prawdziwy jest niezwykle aksamitny i wilgotny. Rozpływa się w ustach 🙂
Składniki :
1 kg twarogu
2-3 łyżki mąki
13 jajek ( 10 białek i 13 żółtek)
cukier waniliowy
1,5 szkl. cukru pudru
kostka masła
skórka otarta z 2 cytryn
Przygotowanie :
Twaróg mielimy 3 razy. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę.
W misce miksujemy żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i masło.
Gdy masa będzie gładka dodajemy po 1 łyżce twarogu.
Gdy masa będzie puszysta posypujemy ją otartą skórką z cytryn i mąką.
Na sam koniec dodać do masy ubitą pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać.
Wyłożyć blaszkę (o wym. 25 x 30 cm) papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto wyrównując wierzch.
Sernik piec ok. 1h w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st.C
Smacznego
Rady :
Gdy sernik zacznie się zbyt szybko piec można go przykryć folią aluminiową.
Sernik po wystudzeniu najlepiej przechowywać w lodówce.
Sernik po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz