Menu
  • Dziś jest : 25 listopada 2021 Imieniny : Erazma, Katarzyny, Beaty
  • Menu

    Sernik staropolski prawdziwy

  • Sernik staroploski prawdziwy

    Sernik staropolski prawdziwy jest niezwykle aksamitny i wilgotny. Rozpływa się w ustach 🙂

    Składniki :

    1 kg twarogu
    2-3 łyżki mąki
    13 jajek ( 10 białek i 13 żółtek)
    cukier waniliowy
    1,5 szkl. cukru pudru
    kostka masła
    skórka otarta z 2 cytryn

    Przygotowanie :

    Twaróg mielimy 3 razy. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę.
    W misce miksujemy żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i masło.
    Gdy masa będzie gładka dodajemy po 1 łyżce twarogu.
    Gdy masa będzie puszysta posypujemy ją otartą skórką z cytryn i mąką.
    Na sam koniec dodać do masy ubitą pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać.
    Wyłożyć blaszkę (o wym. 25 x 30 cm) papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto wyrównując wierzch.
    Sernik piec ok. 1h w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st.C
    Smacznego

    Rady :

    Gdy sernik zacznie się zbyt szybko piec można go przykryć folią aluminiową.
    Sernik po wystudzeniu najlepiej przechowywać w lodówce.
    Sernik po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Naleśniki z serem

    Naleśniki to danie obowiązkowe w naszym domu. Za każdym razem podajemy je z czymś innym z owocami, powidłami, bitą śmietaną...

    Zamknij