Sernik na zimno z pestkami dyni
Sernik na zimno z pestkami dyni niektórych może zaskoczyć, ale jego smak jest nieziemski. Ciasto jest łatwe do wykonania. Sprawdzi się przy każdej okazji.
Będzie niezastąpiony na Święta. Zrobisz go wcześniej i będziesz mieć z głowy, a wiadomo przecież, że przed Świętami każda gospodyni domowa ma prawdziwe urwanie głowy. Myśli się tylko o jednym, żeby ze wszystkim zdążyć, ale kto jak nie my ma dać radę ze wszystkim?
Składniki :
500g serka mascarpone
200g ciastek owsianych
4-5 łyżek tartych pestek dyni
2 łyżki kakao
75-100g masła
300g malin świeżych bądź mrożonych
1 galaretka u mnie smak malinowy
250 ml wody
Dodatkowo :
winogrona lub inne ulubione owoce do dekoracji
tortownica 26cm
papier do pieczenia
Przygotowanie :
Masło rozpuszczamy i studzimy.
W blenderze umieszczamy pokruszone ciastka, pestki tarte z dyni, kakao oraz masło.
Całość miksujemy.
Tak przygotowaną masę wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Uciskamy palcami.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody i studzimy.
Mascarpone ucieramy z malinami (jeśli użyjemy mrożonych musimy je wcześniej rozmrozić).
Gdy składniki będą połączone dodajemy tężejącą galaretkę.
Miksujemy, aby składniki się połączyły.
Gotową masę wykładamy do tortownicy wyrównując wierzch.
Schładzamy w lodówce najlepiej przez noc.
Przed podaniem dekorujemy owocami u mnie są to winogrona przekrojone na pół.
Z mascarpone musi być ten sernik niezwykle delikatny i aksamitny. To faktycznie fajna propozycja na święta 🙂
Przede wszystkim łatwa 😉
Bardzo ciekawy przepis.
A sernik wygląda przeysznie!
Dziękuje
u mnie ciasta beda tradycyjne w swieta ale moze na nowy rok sie skusze;) kto wie;)
Polecam ja osobiście robię dużo różnych ciast na Święta w większości rodzina jest wtedy u nas 😉
Smakuje zapewne tak jak wygląda😁😀