Seromak
Seromak ma wielu zwolenników, a jednym z nich jestem ja.
Idealne połączenie sera i maku, wilgotność i długa świeżość.
Smak który rozpływa się w ustach.
Składniki :
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru
4 żółtka
3 jajka
200g masła
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
850g masy makowej (użyłam firmy Helio)
800g twarogu (trzykrotnie zmielonego)
szczypta soli
Przygotowanie :
Z mąki, 100g masła, 2 żółtek, proszku do pieczenia i 1/3 szkl. cukru pudru zagniatamy ciasto.
Gdy składniki się połączą ciasto zawijamy w folię aluminiową i schładzamy przez godzinę w lodówce.
Po godzinie ciasto wyciągamy rozwałkowujemy na wymiar tortownicy (u mnie wymiar standardowy).
Wykładamy ciastem dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180st.C
Podpieczony spód wyciągamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
W drugim naczyniu ucieramy pozostałe masło, cukier i wszystkie żółtka na puszystą masę.
Stopniowo do masy jajecznej dodajemy po łyżce ser trzykrotnie zmielony (możemy kupić gotowy).
Na sam koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Na upieczony spód wykładamy masę makową, a następnie serową.
Wyrównujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 60-70 minut.
Stan upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem.
Gdy jest suchy wyciągamy ciasto.
Gdy ciasto za szybko się rumieni przykrywamy jego wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Upieczone ciasto studzimy.
Smacznego
Twoje ciacho kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem 🙂 Pięknie wygląda .
Wygląda fantastycznie, musiał smakować obłędnie 🙂