Menu
  • Dziś jest : 11 września 2024 Imieniny : Jacka, Dagny, Prota
  • Menu

    Seromak

  • Seromak

    Seromak ma wielu zwolenników, a jednym z nich jestem ja.
    Idealne połączenie sera i maku, wilgotność i długa świeżość.
    Smak który rozpływa się w ustach.

    Składniki :

    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru pudru
    4 żółtka
    3 jajka
    200g masła
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    850g masy makowej (użyłam firmy Helio)
    800g twarogu (trzykrotnie zmielonego)
    szczypta soli

    Przygotowanie :

    Z mąki, 100g masła, 2 żółtek, proszku do pieczenia i 1/3 szkl. cukru pudru zagniatamy ciasto.
    Gdy składniki się połączą ciasto zawijamy w folię aluminiową i schładzamy przez godzinę w lodówce.
    Po godzinie ciasto wyciągamy rozwałkowujemy na wymiar tortownicy (u mnie wymiar standardowy).
    Wykładamy ciastem dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180st.C
    Podpieczony spód wyciągamy.
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    W drugim naczyniu ucieramy pozostałe masło, cukier i wszystkie żółtka  na puszystą masę.
    Stopniowo do masy jajecznej dodajemy po łyżce ser trzykrotnie zmielony (możemy kupić gotowy).
    Na sam koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
    Na upieczony spód wykładamy  masę makową, a następnie serową.
    Wyrównujemy wierzch ciasta.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 60-70 minut.
    Stan upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem.
    Gdy jest suchy wyciągamy ciasto.
    Gdy ciasto za szybko się rumieni przykrywamy jego wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
    Upieczone ciasto studzimy.
    Smacznego

  • 2 odpowiedzi na “Seromak”

    1. Twoje ciacho kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem 🙂 Pięknie wygląda .

    2. gin pisze:

      Wygląda fantastycznie, musiał smakować obłędnie 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *