Sezamowiec
Sezamowiec ciasto bajka nie tylko na jesienne pochmurne dni, ale również na poprawienie humoru gdy nam smutno 😉
Składniki na ciasto:
2,5 szkl. mąki ,
20 dag margaryny ,
3/4 szkl.cukru pudru ,
5 żółtek ,
łyżeczka proszku do pieczenia ,
2 op. cukru waniliowego
Składniki na I placek :
5 dag masła ,
2 łyżki miodu ,
1 łyżka cukru pudru ,
ok. 35-40 dag ziarenek sezamu ,
Składniki na II placek :
ulubiona konfitura/ dżem najlepiej kwaśny ( ja użyłam porzeczkowego) ,
5 białek ,
1 szkl. cukru ,
ok.25 dag wiórek kokosowych
Masa :
20 dag margaryny ,
20 dag ulubionej chałwy ( ja dodałam waniliową)
Przygotowanie :
Zagniatamy ciasto z podanych składników. Gdy ciasto będzie odchodzić od rąk dzielimy je na 2 równe części.
Podzielone ciasto rozkładamy w dwóch tej samej wielkości blaszkach ( ja użyłam blaszek o wymiarze 25x36cm bądź mniejszych).
I Placek:
Na patelni rozpuszczamy masło, miód,cukier puder oraz ziarenka sezamu.
Lekko obsmażamy i wykładamy na surowe ciasto. Pieczemy 30-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C.
II placek:
Ciasto smarujemy dżemem. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier i dalej ubijamy.
Na koniec dodajemy wiórki kokosowe. Na ciasto z dżemem wykładamy pianę.
Pieczemy podobnie jak pierwszy placek.
Masa:
Rozgrzewamy na patelni chałwę i margarynę mieszając aż się połączą w jednolitą masę.
Po upieczeniu i ostygnięciu placków smarujemy lekko ostudzoną masą placek z sezamem i przykrywamy plackiem z pianą.
Rady
Masa nie może być za bardzo ostudzona gdyż placki będą się rozdzielać.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz