Menu
  • Dziś jest : 21 maja 2020 Imieniny : Kryspina, Wiktora, Jana
  • Menu

    Śledzie smażone

  • Ryby tak rzadko przez nasze społeczeństwo zjadane, a tak zdrowe. Nie wiem z czego to wynika z braku wiedzy jak je przyrządzić, ciekawego pomysłu podania, lenistwa czy braku nakładu finansowego, bo jak wiadomo ryby do tanich nie należą. Dziś, by Was zmotywować w przedświątecznym okresie mam dla Was propozycję jak smacznie i szybko przygotować śledzie smażone. Smaczne i łatwe w przygotowaniu, bez opcji przypalenia – ktoś jest zainteresowany? Zapraszam na mój pomysł na śledzie smażone na szybko do obiadu zrobione.

    Składniki:

    1 kg świeżych śledzi
    mąka krupczatka
    sól
    pieprz cytrynowy
    olej
    1 łyżka masła

    Przygotowanie:

    Śledzie myjemy, czyścimy, osuszamy.
    Następnie oprószamy solą i pieprzem.
    Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
    Po tym czasie obtaczamy śledzie w mące krupczatce.
    Smażymy na rozgrzanym oleju z masłem.
    Smażymy z obu stron często przekręcając, by się nie przypaliły (czas smażenie to 15-20minut).
    Podajemy na ciepło bądź zimno.
    Smacznego

     

    Zapisz

    Zapisz

    Zapisz

  • Jedna odpowiedź do “Śledzie smażone”

    1. Piotr pisze:

      Dobry rybka pod wódeczkę jak dla mnie

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *