Śledzie smażone
Ryby tak rzadko przez nasze społeczeństwo zjadane, a tak zdrowe. Nie wiem z czego to wynika z braku wiedzy jak je przyrządzić, ciekawego pomysłu podania, lenistwa czy braku nakładu finansowego, bo jak wiadomo ryby do tanich nie należą. Dziś, by Was zmotywować w przedświątecznym okresie mam dla Was propozycję jak smacznie i szybko przygotować śledzie smażone. Smaczne i łatwe w przygotowaniu, bez opcji przypalenia – ktoś jest zainteresowany? Zapraszam na mój pomysł na śledzie smażone na szybko do obiadu zrobione.
Składniki:
1 kg świeżych śledzi
mąka krupczatka
sól
pieprz cytrynowy
olej
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Śledzie myjemy, czyścimy, osuszamy.
Następnie oprószamy solą i pieprzem.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie obtaczamy śledzie w mące krupczatce.
Smażymy na rozgrzanym oleju z masłem.
Smażymy z obu stron często przekręcając, by się nie przypaliły (czas smażenie to 15-20minut).
Podajemy na ciepło bądź zimno.
Smacznego
Dobry rybka pod wódeczkę jak dla mnie