Menu
  • Dziś jest : 16 stycznia 2025 Imieniny : Marcelego, Włodzimierza, Walerego
  • Menu

    Śledzie w oleju

  • Śledzie w oleju

    Śledzie w oleju to jedna z klasycznych potraw w menu
    na każdą Wigilię czy post. Jednak w niejednym domu
    gości częściej niż tylko od święta.

    Składniki :

    6 płatów śledzi
    1 szkl. oleju lnianego (użyłam firmy Semco)
    1 szkl. wody
    1/2 szkl. octu
    2 duże cebule
    10 ziaren pieprzu
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1 płaska łyżeczka cukru
    pieprz

    Przygotowanie :

    Śledzie myjemy, moczymy.
    Przygotowujemy zalewę.
    Zagotowujemy wodę, ocet, liście laurowe, cukru, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
    Studzimy.
    Śledzie po wymoczeniu wkładamy do przestudzonej zalewy.
    Odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce.
    Po tym czasie wyciągamy z zalewy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na porcje.
    W szklanym słoju układamy warstwami drobno posiekaną cebulę, na niej śledzie,
    później ponownie cebulę. Posypujemy wierzch cebuli pieprzem.
    Czynność powtarzamy aż skończą się nam składniki.
    Zalewamy olejem i odstawiamy na jakąś godzinę.
    Smacznego

  • 4 odpowiedzi na “Śledzie w oleju”

    1. Śledzik chodzi za mną od dłuższego czasu. 🙂 Wygląda smacznie. 🙂

    2. Iga pisze:

      Lubię takie śledzie i to bardzo

    3. Wojtek pisze:

      Śledzie w każdym wydaniu pochłaniam jak szalony 😉

    4. Prosta potrawa ale za to jaka smaczna. Sama lubię zjeść śledzika .

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *