Śledzie w oleju
Śledzie w oleju to jedna z klasycznych potraw w menu
na każdą Wigilię czy post. Jednak w niejednym domu
gości częściej niż tylko od święta.
Składniki :
6 płatów śledzi
1 szkl. oleju lnianego (użyłam firmy Semco)
1 szkl. wody
1/2 szkl. octu
2 duże cebule
10 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 płaska łyżeczka cukru
pieprz
Przygotowanie :
Śledzie myjemy, moczymy.
Przygotowujemy zalewę.
Zagotowujemy wodę, ocet, liście laurowe, cukru, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
Studzimy.
Śledzie po wymoczeniu wkładamy do przestudzonej zalewy.
Odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce.
Po tym czasie wyciągamy z zalewy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na porcje.
W szklanym słoju układamy warstwami drobno posiekaną cebulę, na niej śledzie,
później ponownie cebulę. Posypujemy wierzch cebuli pieprzem.
Czynność powtarzamy aż skończą się nam składniki.
Zalewamy olejem i odstawiamy na jakąś godzinę.
Smacznego
Śledzik chodzi za mną od dłuższego czasu. 🙂 Wygląda smacznie. 🙂
Lubię takie śledzie i to bardzo
Śledzie w każdym wydaniu pochłaniam jak szalony 😉
Prosta potrawa ale za to jaka smaczna. Sama lubię zjeść śledzika .