Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to niezbędnik na każdej imprezie. Nie ważne jaka pora roku czy to Wigilia, świąteczne śniadania czy impreza w karnawale czy lecie. Zawsze mają swoich zwolenników. Dla niektórych żadna impreza bez nich się nie obędzie. Dziś mam dla Was najprostszą ich wersję, smaczną i szybką – jesteście chętni?
Składniki :
400g filetów śledziowych solonych a’la matjas odsączonych z zalewy (użyłam firmy Seko)
250g śmietany 18%
1 pęczek koperku
1 cebula
pieprz
Przygotowanie :
Śledzie odsączamy i moczymy około 2 godziny.
Po upływie tego czasu śledzie ponownie odsączamy/osuszamy i kroimy na kawałki.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do śledzi.
Koperek myjemy osuszamy, kroimy drobno.
Następnie dodajemy do śmietany.
Mieszamy i przyprawiamy pieprzem.
Ponownie mieszamy.
Dodajemy do śledzi.
Raz jeszcze mieszamy.
Schładzamy w lodówce.
U mnie na Wigilię zwykło się przygotowywać tzw. wodę śledziową. Przepis bardzo podobny do Twojego. Wtedy nie dodaje się koperku, za to matjasy, śmietanę, cebulę i odrobinę pieprzu jak najbardziej. Do tego jeszcze dochodzi odrobina przegotowanej wody, żeby woda śledziowa nie była zbyt gęsta. Wodę śledziową podaje się z ugotowanymi ziemniakami. To taki mój smak z dzieciństwa. Uwielbiam go.