Menu
  • Dziś jest : 17 stycznia 2025 Imieniny : Antoniego, Jana, Sabiniana
  • Menu

    Śledzie w śmietanie

  • Śledzie w śmietanie to niezbędnik na każdej imprezie. Nie ważne jaka pora roku czy to Wigilia, świąteczne śniadania czy impreza w karnawale czy lecie. Zawsze mają swoich zwolenników. Dla niektórych żadna impreza bez nich się nie obędzie. Dziś mam dla Was najprostszą ich wersję, smaczną i szybką – jesteście chętni?

    Składniki :

    400g filetów śledziowych solonych a’la matjas odsączonych z zalewy (użyłam firmy Seko)
    250g śmietany 18%
    1 pęczek koperku
    1 cebula
    pieprz

    Przygotowanie :

    Śledzie odsączamy i moczymy około 2 godziny.
    Po upływie tego czasu śledzie ponownie odsączamy/osuszamy i kroimy na kawałki.
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do śledzi.
    Koperek myjemy osuszamy, kroimy drobno.
    Następnie dodajemy do śmietany.
    Mieszamy i przyprawiamy pieprzem.
    Ponownie mieszamy.
    Dodajemy do śledzi.
    Raz jeszcze mieszamy.
    Schładzamy w lodówce.

    Zapisz

    Zapisz

    Zapisz

  • Jedna odpowiedź do “Śledzie w śmietanie”

    1. Wiola pisze:

      U mnie na Wigilię zwykło się przygotowywać tzw. wodę śledziową. Przepis bardzo podobny do Twojego. Wtedy nie dodaje się koperku, za to matjasy, śmietanę, cebulę i odrobinę pieprzu jak najbardziej. Do tego jeszcze dochodzi odrobina przegotowanej wody, żeby woda śledziowa nie była zbyt gęsta. Wodę śledziową podaje się z ugotowanymi ziemniakami. To taki mój smak z dzieciństwa. Uwielbiam go.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *