Śledzie z rodzynkami
W naszym domu zawsze staramy się trzymać tradycji.Od niepamiętnych czasów w piątki pościmy.
Jutro nie może być inaczej.Już dziś przygotowałam śledzie z rodzynkami których smak się
uwydatnia w zależności od czasu chłodzenia w lodówce.
Składniki :
5 szt. płatów śledzi
100g rodzynek (użyłam firmy Skworcu)
2 średnie cebule
1 cytryna
2 łyżki pieprzu
1/4 szkl. oliwy
Przygotowanie:
Śledzie myjemy,moczymy około 6 godzin w wodzie zmieniając ją w międzyczasie.
Następnie śledzie wyciągamy,osuszamy,kroimy na kawałki.
Układamy w naczyniu.
Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w pióra cebulę oraz rodzynki (gdy są duże
możemy je pokroić). Całość posypujemy pieprzem i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.
Delikatnie mieszamy i dodajemy oliwę.
Ponownie mieszamy i schładzamy w lodówce przez noc lub dłużej.
Smacznego
Brzmi ciekawie ostro – słodkie śledzie trzeba przetestować