Ślimaczki z konfiturą
Pyszne ślimaczki przypominające nam
o skarbach natury.
Składniki :
3 szkl. mąki
1 szkl. mleka (ja użyłam Alpro)
50g drożdży
szczypta soli
1 kostka margaryny
5 łyżeczek cukru
konfitura Leśna jagoda (ja użyłam firmy Luks Pomada)
jajko
Przygotowanie :
Drożdże kruszymy zasypujemy cukrem.
Chwilę czekamy.
Mieszamy, by się rozpuściły.
Łączymy z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy.
Dodajemy szczyptę soli, rozczyn drożdżowy
i miękkie masło (najlepiej, by miało pokojową temperaturę).
Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od rąk.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
(ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Z ciasta rozwałkować najlepiej kwadrat lub prostokąt.
Na rozwałkowanym cieście rozsmarować konfiturę.
Zwinąć jak roladę.
Pokroić na kawałki o szerokości około 2cm.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 20 minut.
Smacznego
smacznie wyglądają:)