Menu
  • Dziś jest : 6 lutego 2020 Imieniny : Bohdana, Doroty, Pawła
  • Menu

    Ślimaczki z konfiturą

  • Ślimaczki z konfiturą

    Pyszne ślimaczki przypominające nam
    o skarbach natury.

    Składniki :

    3 szkl. mąki
    1 szkl. mleka (ja użyłam Alpro)
    50g drożdży
    szczypta soli
    1 kostka margaryny
    5 łyżeczek cukru
    konfitura Leśna jagoda (ja użyłam firmy Luks  Pomada)
    jajko

    Przygotowanie :

    Drożdże kruszymy zasypujemy cukrem.
    Chwilę czekamy.
    Mieszamy, by się rozpuściły.
    Łączymy z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiewamy.
    Dodajemy szczyptę soli, rozczyn drożdżowy
    i miękkie masło (najlepiej, by miało pokojową temperaturę).
    Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od rąk.
    Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
    (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
    Z ciasta rozwałkować najlepiej kwadrat lub prostokąt.
    Na rozwałkowanym cieście rozsmarować konfiturę.
    Zwinąć jak roladę.
    Pokroić na kawałki o szerokości około 2cm.
    Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Przed pieczeniem wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 20 minut.
    Smacznego

  • Jedna odpowiedź do “Ślimaczki z konfiturą”

    1. magma pisze:

      smacznie wyglądają:)

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Surówka z pora

    Smaczna i zdrowa surówka mająca szerokie zastosowanie. Ja podałam ją do gulaszu na kaszy gryczanej Składniki :     biała część...

    Zamknij