Menu
  • Dziś jest : 4 listopada 2024 Imieniny : Karola, Olgierda, Emeryka
  • Menu

    Śnieżny puch na biszkoptach

  • Śnieżny puch na biszkoptach

    Ciasto lekkie jak piórko, delikatne jak obłoczek, w smaku wykwintne, rozpływające się w ustach.
    Ciasto przy którym relaks to czysta poezja. Nie wymagające ogromu czasu spędzonego w kuchni, łatwe i smaczne,
    a na dodatek bez pieczenia – myślicie, że takie istnieje? Ja wiem, że jest i ostatnio ciągle gości w moim domu.
    Śnieżny puch na biszkoptach, bo o nim mowa notorycznie humor mi poprawia gdy ten gdzieś ucieka niespodziewanie,
    a ponadto daje chwile ochłodzenia i zadumy gdy zastanawiamy się czy skusić się na więcej, a odmowa przychodzi z trudem chyba, że ktoś inny zjadł ostatni kawałek 😉

    Składniki :

    1 op. biszkoptów
    2 galaretki cytrynowe (smak wybieramy ulubiony)
    2 szkl. wody
    1/3 szkl. cukru pudru
    400g sera białego twarogowego
    1 i 1/2 szkl. zimnego mleka
    2 op. śnieżki
    czekolada starta na tarce o drobnych oczkach lub posypka (ulubiona)

    Przygotowanie :

    Galaretki rozpuszczamy w 2-óch szklankach wrzątku.
    Odstawiamy do wystudzenia.
    Ser gdy nie jest mielony przepuszczamy go przez maszynkę 2 razy.
    Następnie ser miksujemy z cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera.
    W osobnym naczyniu ubijamy śnieżkę na zimnym mleku.
    Do masy serowej dodajemy ubitą śnieżkę.
    Miksujemy na małych obrotach.
    Na sam koniec stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę.
    Całość mieszamy.
    Dno tortownicy wykładamy biszkoptami.
    Wylewamy na nie masę.
    Wierzch wyrównujemy nożem i posypujemy czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach bądź posypką.
    Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin (najlepiej jest schłodzić ciasto przez cała noc w lodówce).

  • 6 odpowiedzi na “Śnieżny puch na biszkoptach”

    1. Bogusława pisze:

      Fajna wersja sernika na zimno 🙂

    2. Zeta pisze:

      W jakiej blasze to ciacho robiłaś?

    3. Ewa pisze:

      Czy z twarogiem z wiaderka też wyjdzie?

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *