Sos rozmarynowy z suszonymi pomidorami
Sos rozmarynowy z suszonymi pomidorami wykorzystamy do wielu mięs.
Będzie smacznym dodatkiem do pieczonej karkówki czy schabu.
Jest dobrą alternatywą gdy po świętach zostanie nam dużo pieczonych mięs,
a nam zbraknie pomysłu jak je wykorzystać.
Wystarczy wtedy pokroić takie mięso w grubsze plastry, podgrzać i podać z sosem.
Swój sos przygotowałam według przepisu który był dołączony do esencji do sosów.
Składniki :
1 esencja do sosu pieczeniowego ciemnego (użyłam firmy Knorr)
75 g posiekanych suszonych pomidorów
1/3 szkl. oleju
1 łyżka passaty pomidorowej
1 łyżka cukru
łyżeczka suszonego rozmarynu
400ml czerwonego wytrawnego wina
marchewka
pietruszka
cebula
kawałek pora
kawałek selera
400ml zimnej wody
Przygotowanie :
Marchew, pietruszkę, pora i selera oczyszczamy, myjemy, kroimy w kostkę.
Następnie podsmażamy do momentu aż zaczną brązowieć.
Dodajemy wtedy cukier trzymając na ogniu do momentu aż się stanie brązowy.
Wszystko zalewamy winem.
Gotujemy około 10 minut aż wino prawie całkiem odparuje.
Dodajemy passatę, podsmażamy chwilę po czym wlewamy wodę.
Do całości dokładamy esencję.
Wszystko razem delikatnie, ale dokładnie mieszamy aż esencja się rozpuści.
Trzymamy na ogniu jeszcze około 10 minut.
Po upływie tego czasu sos przecedzamy przez sito do mniejszego garnka.
Dodajemy posiekane suszone pomidory i rozmaryn.
Zagotowujemy wszystko razem (około 1 minuta).
Tak przygotowany sos możemy podać z szynką pieczoną w ziołach (tutaj przepis-klik)
bądź z karkówką pieczoną (tutaj przepis-klik).
Smacznego
No proszę jednak można zrobić coś smacznego z warzyw i esencji Knorr 🙂