Menu
  • Dziś jest : 12 września 2024 Imieniny : Marii, Gwidona, Radzimira
  • Menu

    Sos rozmarynowy z suszonymi pomidorami

  • Sos rozmarynowy z suszonymi pomidorami

    Sos rozmarynowy z suszonymi pomidorami wykorzystamy do wielu mięs.
    Będzie smacznym dodatkiem do pieczonej karkówki czy schabu.
    Jest dobrą alternatywą gdy po świętach zostanie nam dużo pieczonych mięs,
    a nam zbraknie pomysłu jak je wykorzystać.
    Wystarczy wtedy pokroić takie mięso w grubsze plastry, podgrzać i podać z sosem.
    Swój sos przygotowałam według przepisu który był dołączony do esencji do sosów.

    Składniki :

    1 esencja do sosu pieczeniowego ciemnego (użyłam firmy Knorr)
    75 g posiekanych suszonych pomidorów
    1/3 szkl. oleju
    1 łyżka passaty pomidorowej
    1 łyżka cukru
    łyżeczka suszonego rozmarynu
    400ml czerwonego wytrawnego wina
    marchewka
    pietruszka
    cebula
    kawałek pora
    kawałek selera
    400ml zimnej wody

    Przygotowanie :

    Marchew, pietruszkę, pora i selera oczyszczamy, myjemy, kroimy w kostkę.
    Następnie podsmażamy do momentu aż zaczną brązowieć.
    Dodajemy wtedy cukier trzymając na ogniu do momentu aż się stanie brązowy.
    Wszystko zalewamy winem.
    Gotujemy około 10 minut aż wino prawie całkiem odparuje.
    Dodajemy passatę, podsmażamy chwilę po czym wlewamy wodę.
    Do całości dokładamy esencję.
    Wszystko razem delikatnie, ale dokładnie mieszamy aż esencja się rozpuści.
    Trzymamy na ogniu jeszcze około 10 minut.
    Po upływie tego czasu sos przecedzamy przez sito do mniejszego garnka.
    Dodajemy posiekane suszone pomidory i rozmaryn.
    Zagotowujemy wszystko razem  (około 1 minuta).
    Tak przygotowany sos możemy podać z szynką pieczoną w ziołach (tutaj przepis-klik)
    bądź z karkówką pieczoną (tutaj przepis-klik).
    Smacznego

  • Jedna odpowiedź do “Sos rozmarynowy z suszonymi pomidorami”

    1. Joanna rozowakuchnia pisze:

      No proszę jednak można zrobić coś smacznego z warzyw i esencji Knorr 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *