Menu
  • Dziś jest : 28 grudnia 2021 Imieniny : Teofili, Godzisława, Antoniego
  • Menu

    Sos słodko-kwaśny na zimę

  • Sos słodko-kwaśny na zimę

    Często pędzimy przez życie brak nam na wszystko czasu.
    Ja chcąc zamknąć w słoiku smak lata zrobiłam dla siebie i swoich najbliższych
    sos słodko-kwaśny na zimę który zaoszczędzi nam wiele czasu w przygotowaniu posiłku
    gdy mamy ciężki dzień.

    Składniki :

    6 kg pomidorów ja użyłam z własnej hodowli
    4 papryki czerwone
    2 kg cebuli białej
    2 puszki ananasa w kawałkach
    5,5-6 szkl. cukru
    2 główki czosnku (można dać mniej)
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szkl. octu
    1,5-2 łyżki soli
    1 łyżka pieprzu
    4 łyżki musztardy (użyłam kremskiej firmy Develey)
    1 łyżka ostrej papryki
    1,5-2 łyżki słodkiej papryki
    2 łyżki curry

    Przygotowanie :

    Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
    Dodajemy oczyszczoną i również pokrojoną w kostkę cebulę.
    Gotujmy na małym ogniu przez 60 minut w połowie gotowania dodając sól.
    Ananasa odsączamy na sitku z syropu Zostawiając go sobie odrobinę.
    Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne,  a następnie kroimy w kostkę.
    Do sosu dodajemy paprykę i ananasa.
    Gotujemy do miękkości około 30-40 minut.
    Czosnek obieramy, kroimy i dodajemy do całości wraz z cukrem i musztardą.
    Doprawiamy przyprawami.
    Gotujemy i dodajemy ocet.
    Po około 30 minutach dodajemy do sosu mąkę wymieszaną w pozostawionym syropie.
    Całość gotujemy jeszcze 20 minut.
    Gotowy sos przekładamy do wyparzonych słoików.
    Pasteryzujemy 10 minut.

    Tak przygotowany sos możemy podać z makaronem i kawałkami piersi kurczaka.

  • 6 odpowiedzi na “Sos słodko-kwaśny na zimę”

    1. Justyna pisze:

      lubię takie sosy często kupuję gotowe bo nie chce się robić

    2. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Przetwory własnej roboty zawsze są najlepsze 🙂

    3. Katarzyna Skrypnik pisze:

      ja też robię swoje!!!

    4. natii pisze:

      domowej roboty jeszcze nie miałam kazji posmakować więc chętnie spróbuję 😉

    5. kasia pisze:

      fajny przepisik

    6. wadera61 pisze:

      Kolorowe lato zamknięte w słoiki 🙂
      Spróbuję zrobić .

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Grzyby i ich przechowywanie

    Sezon na grzyby w pełni warto więc poznać podstawowe zasady jakimi trzeba się kierować chcąc delektować się ich smakiem. Poniżej...

    Zamknij