Sos słodko-kwaśny na zimę
Często pędzimy przez życie brak nam na wszystko czasu.
Ja chcąc zamknąć w słoiku smak lata zrobiłam dla siebie i swoich najbliższych
sos słodko-kwaśny na zimę który zaoszczędzi nam wiele czasu w przygotowaniu posiłku
gdy mamy ciężki dzień.
Składniki :
6 kg pomidorów ja użyłam z własnej hodowli
4 papryki czerwone
2 kg cebuli białej
2 puszki ananasa w kawałkach
5,5-6 szkl. cukru
2 główki czosnku (można dać mniej)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkl. octu
1,5-2 łyżki soli
1 łyżka pieprzu
4 łyżki musztardy (użyłam kremskiej firmy Develey)
1 łyżka ostrej papryki
1,5-2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki curry
Przygotowanie :
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Dodajemy oczyszczoną i również pokrojoną w kostkę cebulę.
Gotujmy na małym ogniu przez 60 minut w połowie gotowania dodając sól.
Ananasa odsączamy na sitku z syropu Zostawiając go sobie odrobinę.
Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w kostkę.
Do sosu dodajemy paprykę i ananasa.
Gotujemy do miękkości około 30-40 minut.
Czosnek obieramy, kroimy i dodajemy do całości wraz z cukrem i musztardą.
Doprawiamy przyprawami.
Gotujemy i dodajemy ocet.
Po około 30 minutach dodajemy do sosu mąkę wymieszaną w pozostawionym syropie.
Całość gotujemy jeszcze 20 minut.
Gotowy sos przekładamy do wyparzonych słoików.
Pasteryzujemy 10 minut.
Tak przygotowany sos możemy podać z makaronem i kawałkami piersi kurczaka.
lubię takie sosy często kupuję gotowe bo nie chce się robić
Przetwory własnej roboty zawsze są najlepsze 🙂
ja też robię swoje!!!
domowej roboty jeszcze nie miałam kazji posmakować więc chętnie spróbuję 😉
fajny przepisik
Kolorowe lato zamknięte w słoiki 🙂
Spróbuję zrobić .