Menu
  • Dziś jest : 13 listopada 2024 Imieniny : Stanisława, Mikołaja, Krystyna
  • Menu

    Staropolska nalewka z pigwy – Pigwówka

  • Staropolska nalewka z pigwy - Pigwówka
    Staropolska nalewka z pigwy – Pigwówka to mój pomysł na wykorzystanie owoców jesieni . Zrobiam
    rozgrzewającą i jakże bogatą w witaminę C nalewkę z pigwy.

    Składniki :

    1 kg pigwy,
    1,5-2 kg cukru,
    1l spirytusu rozcieńczonego wodą w stosunku 1:1,

    Przygotowanie :

    Dojrzałe owoce pigwy pokroić w kawałki, zasypać warstwowo cukrem w szklanym słoju.
    Słój przykryć gazą lub pergaminem. Po tygodniu zlać sok do butelek.
    Pozostałe w ten sposób owoce zalać spirytusem i szczelnie zamknąć, żeby alkohol nie odparował.
    Po ok.6-8 tygodniach nalewkę zlać do butelek i delektować się smakiem 🙂

    Rady :

    Pozostałe po odsączeniu owoce można ponownie zasypać cukrem i szczelnie zamknąć,
    żeby w przyszłości używać ich jako bakalii do pieczenia keksu.

    Zapisz

  • 4 odpowiedzi na “Staropolska nalewka z pigwy – Pigwówka”

    1. Bożena pisze:

      Czy sok pasteryzować? A owoce trzymasz w piwnicy czy lodówce?

    2. Ta nalewka to coś dla mnie . Muszę wypróbować ten przepis 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *