Staropolska nalewka z pigwy – Pigwówka
Staropolska nalewka z pigwy – Pigwówka to mój pomysł na wykorzystanie owoców jesieni . Zrobiam
rozgrzewającą i jakże bogatą w witaminę C nalewkę z pigwy.
Składniki :
1 kg pigwy,
1,5-2 kg cukru,
1l spirytusu rozcieńczonego wodą w stosunku 1:1,
Przygotowanie :
Dojrzałe owoce pigwy pokroić w kawałki, zasypać warstwowo cukrem w szklanym słoju.
Słój przykryć gazą lub pergaminem. Po tygodniu zlać sok do butelek.
Pozostałe w ten sposób owoce zalać spirytusem i szczelnie zamknąć, żeby alkohol nie odparował.
Po ok.6-8 tygodniach nalewkę zlać do butelek i delektować się smakiem 🙂
Rady :
Pozostałe po odsączeniu owoce można ponownie zasypać cukrem i szczelnie zamknąć,
żeby w przyszłości używać ich jako bakalii do pieczenia keksu.
Czy sok pasteryzować? A owoce trzymasz w piwnicy czy lodówce?
Nie pasteryzujemy, a trzymasz w każdym razie ja w piwnicy
Ta nalewka to coś dla mnie . Muszę wypróbować ten przepis 🙂
Polecam serdecznie idealna jest na jesień/zimę 😉