Strogonow
Strogonow to niezwykle smaczne i pożywne danie.
Składniki :
1,5 kg mięsa wieprzowego (od szynki)
500 g pieczarek
1 duża cebula
1 czerwona papryka
5 średnich ogórków kiszonych
15 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki musztardy sarepskiej Kieleckiej
olej
pół łyżeczki cukru
przyprawa do strogonowa
1,5 łyżeczki papryki słodkiej
papryka ostra
czubryca
sól
1 łyżka mąki
jogurt naturalny
Przygotowanie :
Mięso myjemy, kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju po czym
przekładamy do garnka.
Cebulę, obieramy kroimy w kostkę, szklimy na oleju i dodajemy do mięsa.
Całość podlewamy ok.0,5l wody dodajemy koncentrat i musztardę.
Gotujemy/dusimy na małym ogniu do momentu aż mięsko będzie miękkie.
Gdyby trzeba było to podlewamy je wodą.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry następnie je podduszamy.
Do pieczarek dodajemy obraną, umytą i pokrojoną w plastry paprykę
oraz obrane i pokrojone w krążki ogórki. Całość chwilę razem dusimy,
następnie dodajemy do garnka z prawie miękkim mięsem.
Całość doprawiamy solą, cukrem, papryką słodką i ostrą, przyprawą oraz czubrycą.
Mąkę dodajemy do śmietany, mieszamy i zagęszczamy strogonowa.
Całość zagotowujemy.
Kiedy ja nie jadłam strogonowa. Kiedyś mama często robiła. Pyszne!
Wyszedł pyszny. Polecam przepis.
Miło mi to słyszeć 😉
W składnikach jogurt, w przepisie śmietana:) taka drobna uwaga, ale przepis sprawdzony, polecam
dziękuje za uwagę- mój błąd czy to śmietana czy jogurt ( w zależności od gustu – efekt ten sam. Pozdrawiam
Na ile osob jest ten przepis?
Danie z tego, co pamiętam przygotowałam na 6-8 osób
Bardzo smaczny wyszedł 😉
Miło mi to słyszeć 🙂
Kiedy dodajemy przyprawę do strgonowa?
Razem z przyprawami 😉
Bardzo lubię strogonow, ale dawno go nie przyrządzałam. Niedawno pierwszy raz próbowały go moje dzieci na wakacjach u cioci i tak im smakowało, że odkąd wróciły codziennie słyszę pytanie kiedy przygotuje na obiad. Z pewnością skorzystam z przepisu. Mam nadzieję, że wyjdzie smaczne i dzieci będą zadowolone 🙂
Polecam moje tylko niektóre warzywa pomijają, ale zawsze jedzą ze smakiem 😉