Menu
  • Dziś jest : 15 lutego 2025 Imieniny : Faustyna, Jowity, Georginy
  • Menu

    Strucla z marmoladą

  • Strucla z marmoladą

    Strucla z marmoladą to ciasto mojego dzieciństwa, słodkie, aromatyczne,
    dające wiele możliwości, by zaskoczyć smakiem.
    Pamiętam jak była pieczona przed Świętami jako ciasto którym mogliśmy się zajadać
    bez ograniczeń, bo te bardziej pracochłonne były zarezerwowane typowo na Święta.

    Składniki :

    500g mąki pszennej
    3 łyżki miodu
    1/4 kostki masła
    1/2 szkl. mleka sojowego (użyłam firmy Alpro) może być zwykłe mleko
    1/3 szkl. ciepłej wody
    40g drożdży
    2 łyżki cukru
    1 jajko
    300g marmolady Wieloowocowej twardej (użyłam firmy Orzech)

    cukier puder do posypania

    Przygotowanie :

    Drożdże zasypujemy cukrem, mieszamy i łączymy z wodą i 4 łyżkami mąki.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
    Masło po rozpuszczeniu od razu łączymy z mlekiem.
    Do rozczynu drożdżowego dodajemy mąkę, jajko, miód oraz masło połączone z mlekiem.
    Zagniatamy ciasto.
    Gdy będzie odchodzić od rąk przykrywamy je ściereczką i ponownie odstawiamy
    w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na kształt blaszki/keksówki i smarujemy marmoladą.
    Zwijamy jak roladę.
    Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 45 minut.
    Studzimy, posypujemy cukrem pudrem  i zjadamy ze smakiem.
    Smacznego

  • 2 odpowiedzi na “Strucla z marmoladą”

    1. gin pisze:

      Mmm, pyszności 🙂 Smak dzieciństwa 🙂

    2. Joanna Gralik pisze:

      Twoja sztrucla wygląda wyjątkowo

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *