Suflet kalafiorowo- brokułowy z szynką
Suflet kalafiorowo- brokułowy z szynką danie pożywne,
rozgrzewające i uśmiech wywołujące.
Składniki :
1/2 kalafiora
1/2 brokuły
200g szynki gotowanej
100g sera żółtego
1/4 szkl. mleka zimnego
1/4 szkl. wywaru z warzyw
4 jajka
40g mąki
40g masła
sól
pieprz biały
gałka muszkatołowa
tłuszcz do formy
Przygotowanie :
Kalafiora i brokuły dzielimy na różyczki.
Gotujemy razem w osolonej wodzie przez około 6-8 minut.
Odcedzamy na sitku pozostawiając sobie 1/4 szkl. wywaru.
Szynkę kroimy w kostkę.
W rondelku rozgrzewamy masełko, stopniowo dodajemy mąkę.
Cały czas mieszamy, by nie było grudek.
Dodajemy wywar i mleko, a następnie doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy kilka minut.
Zestawiamy z ognia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Do odstawionego rondelka dodajemy rozkłócone żółtka oraz
około 70g sera startego na tarce o drobnych oczkach.
Mieszamy całość.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.
Następnie wykładamy kalafiora, brokuły i szynkę (czynność można powtórzyć
w zależności od tego jak rozłożymy sobie składniki).
Pianę z białek ubijamy na sztywno i dodajemy do sosu.
Mieszamy łyżką aż składniki się połączą.
Gotowym sosem polewamy nasz suflet.
Na wierzchu posypujemy pozostałym startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C przez 30 minut.
Smacznego
Zdrowo, kolorowo i smacznie 🙂
Wygląda pyszne , te połączenie kalafiora z brokułem w zapiekance jest super .
normalnie ślinka mi pociekła
I pomysł na obiad gotowy 😉
ślinka mi leci na te pyszności
Świetne masz te przepisy 🙂