Szaszłyki z kiełbasy i warzyw
Pogoda za oknem coraz bardziej nastraja do spędzania czasu na dworze. Wspólne grille, ogniska i smakołyki na nich serwowane. Niektórzy nie mogą się doczekać, aby sezon grillowy się rozpoczął. Wtedy jednak organizując imprezę zaczynamy zachodzić w głowę co podać? Czym zaskoczyć? Kiełbaski, karkówka czy inne mięska grillowane, a co gdy mamy chęć na przysmak z dużą ilością warzyw? Nie pozostaje nam nic innego jak przygotowanie szaszłyków, ale czy muszą one być z mięsem? Niekoniecznie. Ja mam dla Was propozycję na Szaszłyki z kiełbasy i warzyw.
Składniki :
2 op. kiełbasek Piekło w gębie (firmy Hańderek)
3 papryki (kolor wedle uznania)
750 pomidorków koktajlowych
750g pieczarek
cebulka marynowana (wedle uznania)
2 cukinie
Marynata :
oliwa
pieprz
sól
oregano
papryka ostra
czosnek
Dodatkowo:
patyczki do szaszłyków
Przygotowanie :
Cukinię myjemy i kroimy w plastry.
Pomidorki myjemy i odsączamy na sitku.
Pieczarki obieramy, myjemy i jeśli są duże kroimy na połówki/ćwiartki.
Cebulkę odsączamy.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne kroimy w kostkę.
Kiełbaski kroimy na kawałki ok. 2 cm
Wszystkie składniki na przemiennie nakładamy na szaszłyki.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce.
Smarujemy marynatą szaszłyki.
Wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki
Następnie grillujemy na rumiano z obu stron.
Smacznego
Petarda
Szaszłyki to jest to, co tygryski lubią najbardziej :-). Ja robię podobnie, tyle tylko, że zamiast marynowanej cebulki daję świeżą, a zamiast kiełbasy marynowane mięso (najczęściej filet z kurczaka). Pycha 🙂
U nas szaszłyki robimy na różne sposoby żeby się nikomu nie znudziły. Mięsa mieszamy, kiełbasę, warzywa czy owoce zawsze można kogoś zaskoczyć 😉