Menu
  • Dziś jest : 12 września 2024 Imieniny : Marii, Gwidona, Radzimira
  • Menu

    Szaszłyki

  • Szaszłyki

    Szaszłyki pomimo tego iż wymagają nakładu pracy ich smak rekompensuje
    minuty spędzone w zaciszu kuchni na ich przygotowywaniu.

    Składniki :

    1 podwójna pierś z kurczaka
    3 papryki (mix kolorów)
    750g małych pomidorków (cherry, koktajlowe bądź daktylowe)
    500g pieczarek
    1 cukinia
    1 świeży ogórek
    kilka kiszonych ogórków
    1 łyżka masła
    sól
    pieprz
    4 ząbki czosnku
    3-4 łyżki oliwy

    Marynata:

    4 łyżki oleju
    1 op. marynaty na grilla pikantnej (można użyć klasycznej)

    Przygotowanie :

    W miseczce rozrabiamy marynatę.
    Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy przygotowaną marynatą.
    Odstawiamy do lodówki.
    W między czasie pieczarki obieramy, myjemy i omy na sitku.
    Podsmażamy na maśle.
    Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
    Odsączamy na sitku.
    Pomidorki myjemy i osuszamy.
    Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubszą kostkę.
    Ogórki kiszone osączamy i kroimy w grubsze talarki.
    Cukinię i świeży ogórek myjemy i kroimy w grubsze plastry.
    Na patyczki nakładamy przygotowane składniki.
    Ich kolejność zależy od nas.
    Tak przygotowane szaszłyki skrapiamy oliwą zmieszaną z kawałkami rozgniecionego czosnku.
    Odstawiamy do lodówki na 12 godzin (najlepiej na noc).
    Szaszłyki pieczemy na rozgrzanym grillu do momentu aż pierś z kurczaka będzie upieczona.
    Smacznego

    Rady :

    Do szaszłyków możemy dodać cebulę jeśli ją lubimy

  • 2 odpowiedzi na “Szaszłyki”

    1. Joanna Gralik RóżowaKuchnia pisze:

      Ależ apetycznie wyglądają twoje szaszłyki . Palce lizać

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *