Szaszłyki
Szaszłyki pomimo tego iż wymagają nakładu pracy ich smak rekompensuje
minuty spędzone w zaciszu kuchni na ich przygotowywaniu.
Składniki :
1 podwójna pierś z kurczaka
3 papryki (mix kolorów)
750g małych pomidorków (cherry, koktajlowe bądź daktylowe)
500g pieczarek
1 cukinia
1 świeży ogórek
kilka kiszonych ogórków
1 łyżka masła
sól
pieprz
4 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
Marynata:
4 łyżki oleju
1 op. marynaty na grilla pikantnej (można użyć klasycznej)
Przygotowanie :
W miseczce rozrabiamy marynatę.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy przygotowaną marynatą.
Odstawiamy do lodówki.
W między czasie pieczarki obieramy, myjemy i omy na sitku.
Podsmażamy na maśle.
Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Odsączamy na sitku.
Pomidorki myjemy i osuszamy.
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubszą kostkę.
Ogórki kiszone osączamy i kroimy w grubsze talarki.
Cukinię i świeży ogórek myjemy i kroimy w grubsze plastry.
Na patyczki nakładamy przygotowane składniki.
Ich kolejność zależy od nas.
Tak przygotowane szaszłyki skrapiamy oliwą zmieszaną z kawałkami rozgniecionego czosnku.
Odstawiamy do lodówki na 12 godzin (najlepiej na noc).
Szaszłyki pieczemy na rozgrzanym grillu do momentu aż pierś z kurczaka będzie upieczona.
Smacznego
Rady :
Do szaszłyków możemy dodać cebulę jeśli ją lubimy
Ależ apetycznie wyglądają twoje szaszłyki . Palce lizać
Dziękuje