Szparagi zapiekane z serem i szynką
Szukacie szybkiego sposobu na przygotowanie tego majowego rarytasu jakim są szparagi?
Może warto zrobić je szybko i smacznie tak jak ja to zrobiłam?
Składniki :
1 pęczek szparag białych
150 g sera żółtego
12 plasterków szynki parmeńskiej
oliwa
Przygotowanie:
Szparagi oczyszczamy (obieramy do 1/3 wysokości
i odłamujemy lub odcinamy zdrewniałą końcówkę).
Wkładamy do wrzątku tak, by ich główki były ponad powierzchnią wody.
Gotujemy spięte (ja użyłam nitki) przez około 10 minut.
Najlepiej jest po prostu sprawdzić czy są miękkie.
Po delikatnym przestudzeniu każdą ze szparag owijamy jednym plastrem szynki.
Układamy w naczyniu żaroodpornym podlanym odrobiną oliwy.
Wierzch posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 st.C do momentu aż ser się zrumieni.
Smacznego
Bardzo smacznie to wygląda .
Zachęciłaś mnie tym przepisem do spróbowania szparagów 🙂
To musi być smaczne! Zapraszamy również do Nas
NIESAMOWITY KOLOR , JAK TY TO ROBISZ .