Menu
  • Dziś jest : 19 marca 2025 Imieniny : Józefa, Bogdana, Laili
  • Menu

    Szparagi zapiekane z serem i szynką

  • Szparagi zapiekane z serem i szynkąSzukacie szybkiego sposobu na przygotowanie tego majowego rarytasu jakim są szparagi?
    Może warto zrobić je szybko i smacznie tak jak ja to zrobiłam?

    Składniki :

    1 pęczek szparag białych
    150 g sera żółtego
    12 plasterków szynki parmeńskiej
    oliwa

    Przygotowanie:

    Szparagi oczyszczamy (obieramy do 1/3 wysokości
    i odłamujemy lub odcinamy zdrewniałą końcówkę).
    Wkładamy do wrzątku tak, by ich główki były ponad powierzchnią wody.
    Gotujemy spięte (ja użyłam nitki) przez około 10 minut.
    Najlepiej jest po prostu sprawdzić czy są miękkie.
    Po delikatnym przestudzeniu każdą ze szparag owijamy jednym plastrem szynki.
    Układamy w naczyniu żaroodpornym podlanym odrobiną oliwy.
    Wierzch posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
    Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 st.C do momentu aż ser się zrumieni.
    Smacznego

  • 3 odpowiedzi na “Szparagi zapiekane z serem i szynką”

    1. wadera61 pisze:

      Bardzo smacznie to wygląda .
      Zachęciłaś mnie tym przepisem do spróbowania szparagów 🙂

    2. To musi być smaczne! Zapraszamy również do Nas

    3. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      NIESAMOWITY KOLOR , JAK TY TO ROBISZ .

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *