Szybkie ciasto na białkach
Szybkie ciasto na białkach z dodatkiem słodkich rodzynek umili nam pochmurny dzień
który mija powoli, a nam się nic nie chce. Będzie pysznym dodatkiem do kawy czy herbaty.
Składniki :
6 białek
3 szkl. mąki pszennej (użyłam Szymanowskiej z Polskie Młyny)
1 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
3/4 szkl. rodzynek
1/2 szkl. cukru
szczypta soli
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo :
cukier puder do posypania
tłuszcz do formy/papier do pieczenia
forma keksówka (12,5 x 31cm)
Przygotowanie :
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli.
Następnie kolejno dodajemy cukier, olej i mleko
oraz mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Gdy składniki będą połączone wsypujemy rodzynki
zalane uprzednio wrzątkiem i obsypane w mące.
Całość delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 50-60 minut
(najlepiej stan upieczenia ciasta sprawdzić patyczkiem – gdy
jest suchy wyciągnąć ciasto i ostudzić).
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz