Szynka drobiowo – wieprzowa z szynkowara
Szynka drobiowo – wieprzowa z szynkowara na śniadanie podana.
Smak i zapach co działa na podniebienie jak aksamit.
Składniki :
600g piersi z kurczaka
250g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1/2 bułki
sól
pieprz
majeranek
1 szkl. wywaru z rosołu
1 łyżka żelatyny
Przygotowanie :
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem i majerankiem.
Odstawiamy do lodówki.
Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem i namoczoną w wywarze z rosołu bułką.
Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Następnie pierś z kurczaka kroimy na kawałki, by lepiej nam się ułożyły w szynkowarze.
Jako pierwszą w szynkowarze umieszczamy pierś z kurczaka.
Posypujemy ją połową żelatyny.
Następnie wykładamy mięso mielone które posypujemy resztą żelatyny.
Na wierzchu wykładamy drugą połowę piersi z kurczaka.
Dociskamy/zamykamy praskę.
Umieszczamy w garnku zalewając wodą na 1 cm powyżej wysokości praski.
Parzymy w 70 stopniach przez 60-70 minut.
Po tym czasie wyciągamy z garnka szynkowar i odstawiamy do wystudzenia
na kilka godzin (u mnie była to cała noc).
Po tym czasie wyciągamy wędlinkę i wykorzystujemy ją do kanapek.
Smacznego
Swoją szyneczkę mogłam zrobić dzięki uprzejmości firmy Tradismak
która dała mi możliwość testowania praski/ szynkowara o pojemności 900g.
Tak małe urządzenie sprawi, że wędlinkę możemy przygotowywać co kilka dni
mając pewność, że zawsze jest świeża i smaczna,a możliwość wielu możliwości łączenia sprawia,
że smak domowych wędlin nigdy się nam nie znudzi.
Świetnie wygląda
Uwielbiam szynkowar i robione w nim wędlinki. Nieskończone możliwości tworzenia 😉
To prawda możliwości chyba nie ma końca
Jak można pisać o szynce drobiowo-wieprzowej ! ? Świat się kończy !
Niby, co w tym dziwnego?