Menu
  • Dziś jest : 17 stycznia 2025 Imieniny : Antoniego, Jana, Sabiniana
  • Menu

    Szynka pieczona w ziołach

  • Szynka pieczona w ziołach

    Upieczona w ziołach o charakterystycznym smaku
    zaspokoi niejedno podniebienie.
    Nasza szyneczka ledwo dotrwała do zrobienia zdjęcia
    Była przepyszna i szybko zniknęła.

    Składniki :

    1,5 kg szynki wieprzowej
    sól
    pieprz
    3 ziarenka ziela angielskiego
    5 ziarenek pieprzu
    listek laurowy
    ząbki czosnek
    sól ziołowa
    tymianek
    majeranek

    Przygotowanie :

    Mięso myjemy.
    Robimy marynatę z 1 łyżki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu,
    ziarenek ziela i pieprzu.
    Dodajemy wodę i wkładamy mięso.
    Wlewamy tyle wody, by mięso było pod nią.
    Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
    Po tym czasie mięso wyciągamy,
    osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy
    solą ziołową, pieprzem, tymiankiem i majerankiem.
    Wciskamy w mięso czosnek (jego ilość zależy od naszego smaku).
    Ponownie odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.
    Po 2 godzinach wyciągamy mięso
    i wkładamy w rękaw do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
    i pieczemy przez 1,5 godziny.
    Czas pieczenia mięsa zależy od jego wagi.
    Po upieczeniu mięso wyciągamy, kroimy w plastry.
    Podajemy jako zimną przekąskę lub danie obiadowe.
    Smacznego

    wieprzopedia

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *