Szynka pieczona w ziołach
Upieczona w ziołach o charakterystycznym smaku
zaspokoi niejedno podniebienie.
Nasza szyneczka ledwo dotrwała do zrobienia zdjęcia
Była przepyszna i szybko zniknęła.
Składniki :
1,5 kg szynki wieprzowej
sól
pieprz
3 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
listek laurowy
ząbki czosnek
sól ziołowa
tymianek
majeranek
Przygotowanie :
Mięso myjemy.
Robimy marynatę z 1 łyżki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu,
ziarenek ziela i pieprzu.
Dodajemy wodę i wkładamy mięso.
Wlewamy tyle wody, by mięso było pod nią.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
Po tym czasie mięso wyciągamy,
osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy
solą ziołową, pieprzem, tymiankiem i majerankiem.
Wciskamy w mięso czosnek (jego ilość zależy od naszego smaku).
Ponownie odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.
Po 2 godzinach wyciągamy mięso
i wkładamy w rękaw do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
i pieczemy przez 1,5 godziny.
Czas pieczenia mięsa zależy od jego wagi.
Po upieczeniu mięso wyciągamy, kroimy w plastry.
Podajemy jako zimną przekąskę lub danie obiadowe.
Smacznego
Dodaj komentarz