Szynka w ziołach z szynkowara
Szynka w ziołach z szynkowara od firmy tradismak do kanapek na śniadanie czy kolację
własnej roboty sprawia, że zjemy ją z apetytem.
Składniki :
800g szynki wieprzowej
sól
pieprz (użyłam firmy Kłos-Pol)
majeranek (użyłam firmy Kłos-Pol)
tymianek
1 łyżka żelatyny
Przygotowanie :
Szynkę myjemy, osuszamy i oprószamy solą,
pieprzem, tymiankiem i majerankiem.
Odstawiamy do schłodzenia (u mnie stała kilka godzin).
Następnie szynkę wkładamy do szynkowara.
Ja swoją pokroiłam na 3 części tak, by ładnie się zmieściła.
Każdą część szyneczki którą włożyliśmy przesypujemy żelatyną.
Żelatynę możemy pominąć gdy szynkę pieczemy w całości.
Po umieszczeniu szynki w szynkowarze dociskamy go, zamykamy.
Umieszczamy w garnku zalewając wodą na 1 cm powyżej wysokości praski.
Parzymy w 70 stopniach przez 60-70 minut.
Po tym czasie wyciągamy z garnka szynkowar i odstawiamy do wystudzenia
na kilka godzin (u mnie była to cała noc).
Po tym czasie wyciągamy wędlinkę i wykorzystujemy ją do kanapek.
Smacznego
witam, wygląda apetycznie, mam szynkowar taki sam, czy dodano zwykłą sól czy sól peklową?, chętnie na święta bym taki przysmak zrobiła..
Dałam zwykłą sól
dziękuję, do tej pory robiłam z solą peklową i trzeba z 48h peklować, spróbuje teraz z solą morską
bez ulepszaczy, najlepsza i najsmaczniejsza
Szynka wygląda niezwykle kusząco . Na pewno pachnie pysznie:) Sama bym skosztowała. Bardzo lubię domowe wędliny 🙂
Kurcze ale pysznie wygląda
czy wystarczy 60-70min ja gotowałem 2godz troche twarda mi wyszła
Mi wystarczyło tyle czasu, ale to mały szynkowar nawet kilograma nie ma