Menu
  • Dziś jest : 12 kwietnia 2024 Imieniny : Juliusza, Ludosława, Zenona
  • Menu

    Szynka w ziołach z szynkowara

  • Szynka w ziołach z szynkowara

    Szynka w ziołach z szynkowara od firmy tradismak do kanapek na śniadanie czy kolację
    własnej roboty sprawia, że zjemy ją z apetytem.

    Składniki :

    800g szynki wieprzowej
    sól
    pieprz (użyłam firmy Kłos-Pol)
    majeranek (użyłam firmy Kłos-Pol)
    tymianek
    1 łyżka żelatyny

    Przygotowanie :

    Szynkę myjemy, osuszamy i oprószamy solą,
    pieprzem, tymiankiem i majerankiem.
    Odstawiamy do schłodzenia (u mnie stała kilka godzin).
    Następnie szynkę wkładamy do szynkowara.
    Ja swoją pokroiłam na 3 części tak, by ładnie się zmieściła.
    Każdą część szyneczki którą włożyliśmy przesypujemy żelatyną.
    Żelatynę możemy pominąć gdy szynkę pieczemy w całości.
    Po umieszczeniu szynki w szynkowarze dociskamy go, zamykamy.
    Umieszczamy w garnku zalewając wodą na 1 cm powyżej wysokości praski.
    Parzymy w 70 stopniach przez 60-70 minut.
    Po tym czasie wyciągamy z garnka szynkowar i odstawiamy do wystudzenia
    na kilka godzin (u mnie była to cała noc).
    Po tym czasie wyciągamy wędlinkę i wykorzystujemy ją do kanapek.
    Smacznego

  • 8 odpowiedzi na “Szynka w ziołach z szynkowara”

    1. ziutula pisze:

      witam, wygląda apetycznie, mam szynkowar taki sam, czy dodano zwykłą sól czy sól peklową?, chętnie na święta bym taki przysmak zrobiła..

    2. natalia pisze:

      bez ulepszaczy, najlepsza i najsmaczniejsza

    3. Joanna Gralik RóżowaKuchnia pisze:

      Szynka wygląda niezwykle kusząco . Na pewno pachnie pysznie:) Sama bym skosztowała. Bardzo lubię domowe wędliny 🙂

    4. Monika G pisze:

      Kurcze ale pysznie wygląda

    5. jarkoszko pisze:

      czy wystarczy 60-70min ja gotowałem 2godz troche twarda mi wyszła

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *