Tagliatelle pomodoro po polsku
Z racji tego ,że u nas w domu coraz częściej gości makaron dziś kolejna jego odsłona.
Składniki :
500 g makaronu Tagliatelle
1 duża podwójna pierś z kurczaka
2 puszki pomidorów
4 średnie pomidory
2 średnie cebule
3 łyżka parmezanu
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól
pieprz
suszone pomidory z bazylią
czosnek granulowany
bazylia,
oregano,
papryka ostra czerwona
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, bazylią i oregano.
Cebulę i czosnek obieramy , kroimy w pióra i podsmażamy na maśle.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory. Całość podduszamy, następnie miksujemy
i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.`
Ugotowany makaron i przesmażoną pierś z kurczaka dodajemy do sosu.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na ćwiartki dodajemy do całości.
Całość chwilę gotujemy. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Gotowe danie posypujemy na talerzu serem i suszonymi pomidorami do smaku.
Smacznego
Dodaj komentarz