Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami w sosie
Dania makaronowe w naszym domu dość często goszczą.
Tym razem na obiad mamy makaron Tagliatelle z dodatkami.
Składniki :
250g makaronu tagliatelle (ja użyłam firmy Smaki Południa)
1 podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
8 dużych pieczarek
500ml śmietany 30%
100g żółtego sera
3 ząbki czosnku
sól
pieprz ziołowy (ja użyłam firmy Bella Bis)
papryka ostra
bazylia
olej
Przygotowanie :
Makaron wrzuciłam na wrzącą, osoloną wodę
i gotowałam 6 minut.
Po tym czasie makaron odcedziłam na durszlaku.
Pieczarki obrałam, umyłam i pokroiłam w plastry.
Cebulę obrałam i pokroiłam w pióra.
Na małej ilości oleju zeszkliłam cebulę po czym
dodałam pieczarki.
Wszystko podsmażyłam.
Pierś z kurczaka umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym
i pokroiłam w kostkę.
Podsmażyłam na małej ilości oleju.
W między czasie doprawiłam do smaku solą,pieprzem ziołowy,
papryką i bazylią oraz dodałam obrany i pokrojony w kostkę czosnek.
Gdy pierś byłą podsmażona wlałam śmietanę.
Po 3-4 minutach dodałam starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser
i pieczarki przesmażone z cebulką.
Potrzymałam na małym ogniu 2 minuty.
Makaron podałam ze zrobionym na środku gniazdem
w które nałożyłam gotowy sos.
Smacznego
Bardzo proste i bardzo pyszne danie 🙂
wlasnie zrobilam to danie, bardzo dobre 🙂
Cieszę się, że Pani smakowało
świetne, smaczne danie