Tagliatelle z kurczakiem po myśliwsku
Ciekawe, ale jakże inne połączenie smaków to nie jedyny atut jakim możecie zaskoczyć bliskich.
Rewelacyjne danie na niedzielny obiad.
Składniki :
400g makaronu Tagliatelle (ja użyłam firmy Fine Food Store)
1 podwójna pierś z kurczaka
300g pieczarek
1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
3 cebule
5 ząbków czosnku
0,5 łyżeczki octu lub 1,5 łyżki octu czerwonego winnego
2 łyżki natki z pietruszki
2 łyżki oregano
2 łyżki bazylii
2 liście laurowe
1 puszka krojonych pomidorków koktajlowych
1/2 szkl. bulionu z kury
szczypta cukru
sól
pieprz
olej
Przygotowanie :
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy.
Kroimy w paski.
Posypujemy solą i pieprzem.
Smażymy na odrobinie oleju.
Po usmażeniu przekładamy na talerz.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w pióra.
Smażymy na pozostałościach po piersi z kurczaka.
Gdy zaczną brązowieć dodajemy pieczarki
obierane, umyte i pokrojone w ćwiartki.
Podsmażamy razem ok.2 minuty.
Następnie dodajemy wino i ocet.
Doprowadzamy do wrzenia, by zredukować ilość płynu.
Dodajemy natkę, bazylię i oregano oraz pomidorki.
Czekamy około 2 minut w między czasie mieszając.
Dolewamy bulion i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do całości dokładamy usmażoną pierś z kurczaka.
Mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu
aż kurczak stanie się delikatny (u mnie było to 40-45 minut).
Gotowy sos z mięsem podajemy na makaronie ugotowanym
w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Smacznego
Pysznie wygląda .