Menu
  • Dziś jest : 8 listopada 2024 Imieniny : Seweryna, Gotfryda, Hadriana
  • Menu

    Tagliatelle z kurczakiem po myśliwsku

  • Tagliatelle z kurczkiem po myśliwsku

    Ciekawe, ale jakże inne połączenie smaków to nie jedyny atut jakim możecie zaskoczyć bliskich.
    Rewelacyjne danie na niedzielny obiad.

    Składniki :

    400g makaronu Tagliatelle (ja użyłam firmy Fine Food Store)
    1 podwójna pierś z kurczaka
    300g pieczarek
    1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
    3 cebule
    5 ząbków czosnku
    0,5 łyżeczki octu lub 1,5 łyżki octu czerwonego winnego
    2 łyżki natki z pietruszki
    2 łyżki oregano
    2 łyżki bazylii
    2 liście laurowe
    1 puszka krojonych pomidorków koktajlowych
    1/2 szkl. bulionu z kury
    szczypta cukru
    sól
    pieprz
    olej

    Przygotowanie :

    Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy.
    Kroimy w paski.
    Posypujemy solą i pieprzem.
    Smażymy na odrobinie oleju.
    Po usmażeniu przekładamy na talerz.
    Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w pióra.
    Smażymy na pozostałościach po piersi z kurczaka.
    Gdy zaczną brązowieć dodajemy pieczarki
    obierane, umyte i pokrojone w ćwiartki.
    Podsmażamy razem ok.2 minuty.
    Następnie dodajemy wino i ocet.
    Doprowadzamy do wrzenia, by zredukować ilość płynu.
    Dodajemy natkę, bazylię i oregano oraz pomidorki.
    Czekamy około 2 minut w między czasie mieszając.
    Dolewamy bulion i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Do całości dokładamy usmażoną pierś z kurczaka.
    Mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu
    aż kurczak stanie się delikatny (u mnie było to 40-45 minut).
    Gotowy sos z mięsem podajemy na makaronie ugotowanym
    w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
    Smacznego

     

  • Jedna odpowiedź do “Tagliatelle z kurczakiem po myśliwsku”

    1. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Pysznie wygląda .

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *