Tarta z cukinią, szparagami i fetą
Tarta francuskie tarte to rodzaj wypieku z ciasta kruchego, drożdżowego bądź francuskiego
uzupełnione nadzieniem słodkim (owocami czy kremami) lub wytrawnym (sery, warzywa bądź grzyby). Należy do klasyki kuchni francuskiej która coraz częściej gości na naszych stołach.
Jej typowo wytrawną wersją jest quiche zalane masą jajeczną.
Dziś na obiad mam dla Was propozycję na Tarta z cukinią, szparagami i fetą to jak kawałek nieba w ustach. Smak i aromat, co będzie jest wspomnienie pięknych chwil na długi czas.
Składniki :
1 pęczek białych szparag (500g)
1 średnia cukinia
150g sera feta
1op. ciasta francuskiego
6 szt. pomidorków koktajlowych
pieprz
sól
zioła ulubione
120g jogurtu naturalnego
2 jajka
olej
oregano
masło
Przygotowanie :
Szparagi opłukujemy, osuszamy.
Odcinamy zdrewniałe końcówki i obieramy zaczynając ok.1 cm poniżej główki.
Najlepiej jest obierać szparagi na desce gdyż są delikatne, a w ten sposób ich nie połamiemy.
W wysokim garnku zagotowujemy wodę pod koniec dodając sól (woda zagotuje się szybciej bez soli i pod przykryciem).
Następnie do wrzątku wkładamy szparagi tak by pączki wystawały ponad powierzchnię wody.
Gotujemy przez 3 minuty.
Po tym czasie szparagi wyciągamy i wkładamy do miski z lodowatą wodą na 1-2 minuty.
Po upływie tego czasu szparagi wyciągamy.
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Obsypujemy solą, pieprzem i oregano.
Obsmażamy na małej ilości oleju.
Prostokątne naczynie smarujemy tłuszczem.
Wylepiamy ciastem francuskim.
Na cieście układamy połowę cukinii.
Następnie kładziemy umyte, osuszone i pokrojone w plasterki pomidorki (odkładamy 1-2 ), pokruszony ser oraz szparagi.
Na szparagach układamy pozostałą cukinię i pomidorki.
Jogurt łączymy z jajkami.
Doprawiamy do smaku solą (pamiętając o tym, że ser jest słony) i pieprzem.
Przygotowanym sosem zalewamy tartę. Posypujemy ziołami (gdy je lubimy).
Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
Podajemy na ciepło.
Fajne połączenie, a nie ciągle taka nuda z tymi szparagami