Menu
  • Dziś jest : 9 listopada 2024 Imieniny : Teodora, Ursyna, Genowefy
  • Menu

    Tarta z cukinią, szparagami i fetą

  • Tarta z cukinią, szparagami i fetą

    Tarta francuskie tarte to rodzaj wypieku z ciasta kruchego, drożdżowego bądź francuskiego
    uzupełnione nadzieniem słodkim (owocami czy kremami) lub wytrawnym (sery, warzywa bądź grzyby). Należy do klasyki kuchni francuskiej która coraz częściej gości na naszych stołach.
    Jej typowo wytrawną wersją jest quiche zalane masą jajeczną.
    Dziś na obiad mam dla Was propozycję na Tarta z cukinią, szparagami i fetą to jak kawałek nieba w ustach. Smak i aromat, co będzie jest wspomnienie pięknych chwil na długi czas.

    Składniki :

    1 pęczek białych szparag (500g)
    1 średnia cukinia
    150g sera feta
    1op. ciasta francuskiego
    6 szt. pomidorków koktajlowych
    pieprz
    sól
    zioła ulubione
    120g jogurtu naturalnego
    2 jajka
    olej
    oregano
    masło

    Przygotowanie :

    Szparagi opłukujemy, osuszamy.
    Odcinamy zdrewniałe końcówki i obieramy zaczynając ok.1 cm poniżej główki.
    Najlepiej jest obierać szparagi na desce gdyż są delikatne, a w ten sposób ich nie połamiemy.
    W wysokim garnku zagotowujemy wodę pod koniec dodając sól (woda zagotuje się szybciej bez soli i pod przykryciem).
    Następnie do wrzątku wkładamy szparagi tak by pączki wystawały ponad powierzchnię wody.
    Gotujemy przez 3 minuty.
    Po tym czasie szparagi wyciągamy i wkładamy do miski z lodowatą wodą na 1-2 minuty.
    Po upływie tego czasu szparagi wyciągamy.
    Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
    Obsypujemy solą, pieprzem i oregano.
    Obsmażamy na małej ilości oleju.
    Prostokątne naczynie smarujemy tłuszczem.
    Wylepiamy ciastem francuskim.
    Na cieście układamy połowę cukinii.
    Następnie kładziemy umyte, osuszone i pokrojone w plasterki pomidorki (odkładamy 1-2 ), pokruszony ser oraz szparagi.
    Na szparagach układamy pozostałą cukinię i pomidorki.
    Jogurt łączymy z jajkami.
    Doprawiamy do smaku solą (pamiętając o tym, że ser jest słony) i pieprzem.
    Przygotowanym sosem zalewamy tartę. Posypujemy ziołami (gdy je lubimy).
    Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
    Podajemy na ciepło.

  • Jedna odpowiedź do “Tarta z cukinią, szparagami i fetą”

    1. Bartek pisze:

      Fajne połączenie, a nie ciągle taka nuda z tymi szparagami

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *