Tarta z kurczakiem i ananasem
Jedna z moich ulubionych potraw.
Nigdy mi się nie znudzi dzięki możliwości zmiany jej składników.
Składniki :
2 szkl. mąki
2 żółtka
150g masła + masło do natłuszczenia formy
4 łyżki zimnej wody
1 podwójna pierś z kurczaka
oliwa (użyłam firmy Develey)
1,5 szkl. śmietany 30%
2 jajka
sól
pieprz
curry indyjskie
3 ząbki czosnku
3 cebule
1/2 puszki ananasa
1/2 puszki kukurydzy
Przygotowanie :
Z mąki,masła, wody i żółtek
zagniatamy ciasto.
Rozwałkowujemy na owal.
Formę do tarty natłuszczamy.
Wkładamy rozwałkowane ciasto,
a jego nadmiar odcinamy.
Wyłożoną tartę wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie nakłuwamy widelcem.
Pieczemy do momentu aż się zrumieni
w piekarniku nagrzanym do temp. 200st.C.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.
Podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
Doprawiając solą, pieprzem i curry.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w pióra i szklimy na oliwie.
Następnie wykładamy na upieczona tartę.
Dodajemy pierś z kurczaka, odsączoną i przelaną
zimną wodą kukurydzę.
Całość zalewamy śmietaną połączoną z jajkami
i doprawioną solą i pieprzem.
Na wierzchu układamy kawałki pokrojonego ananasa.
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury
190st.C przez 35–45 minut.
Pieczoną tartę najlepiej jest pilnować,
by brzegi ciasta się zbytnio nie przypaliły.
Aby tego uniknąć możemy przykryć tartę folią aluminiową.
Smacznego
Nigdy nie słyszanym o takiej tarcie. Zawsze jadłam z samymi owocami. Myślę, że trzeba spróbować :>
Uwielbiam połączenie kurczaka i ananasa, świetny pomysł na tartę 😉
Fajny przepis dla mnie bez curry byłby ideakny