Tarta z szpinakiem, fetą i kurczakiem
Tarta to idealna propozycja na kolację. Zaspokoi największy głód.
Składniki :
2 szkl. mąki
2 żółtka
1 jajko
3 ząbki czosnku
200g masła
4 łyżki zimnej wody
1 op.szpinaku rozdrobnionego
270g sera Feta
1 podwójna pierś z kurczaka
olej
200g śmietany 18%
sól
pieprz
curry indyjskie
parmezan do posypaniasuszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Przygotowanie :
Z mąki,masła (150g), wody i żółtek
zagniatamy ciasto.
Rozwałkowujemy na owal.
Formę do tarty natłuszczamy.
Wkładamy rozwałkowane ciasto,
a jego nadmiar odcinamy.
Wyłożoną tartę wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie nakłuwamy widelcem.
Pieczemy do momentu aż się zrumieni
w piekarniku nagrzanym do temp. 200st.C.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.
Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Doprawiając solą, pieprzem i curry.
Szpinak rozmrażamy, odciskamy na sitku.
Na patelni rozgrzewamy masło (50g)
dokładamy szpinak.
Czekamy by odparował.
Dokładamy ser feta pokrojony.
Mieszamy.
Dodajemy kurczaka i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Odstawiamy.
Śmietanę mieszamy z jajkiem.
Dodajemy do farszu szpinakowego.
Mieszamy ew.doprawiamy.
Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Posypujemy wierzch tarty serem i pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Pieczemy 25 minut w tej samej temperaturze.
Apetycznie wygląda.
Bardzo pysznie wygląda , musze taką zrobić :*
super przepis,zrobiłam w domu i wszytskim smakowało, polecam
Cud miód jak dla mnie 😉
Pyszności maxymalne
Przepis na farsz jest genialny. Ciasto robie ze swojego, sprawdzonego juz przepisu, ale farsz jest genialny. Dzieki za przepis i wszystkim polecam !