Menu
  • Dziś jest : 19 kwietnia 2024 Imieniny : Adolfa, Tymona, Pafnucego
  • Menu

    Tarta żurawinowo-jabłkowa

  • Tarta żurawinowo-jabłkowa

    Dla odmiany dziś proponuję Wam danie kuchni francuskiej
    tartę o lekkim kwaskowym smaku.

    Składniki :

    3 szkl. mąki
    2 żółtka
    250g masła + masło do natłuszczenia formy
    4 łyżki zimnej wody
    3 jabłka
    400g nadzienia żurawinowego (użyłam firmy Zentis)
    2 łyżki cukru

    Przygotowanie :

    Z mąki (2szkl.),masła (150g), wody i żółtek
    zagniatamy ciasto.
    Rozwałkowujemy na owal.
    Formę do tarty natłuszczamy.
    Wkładamy rozwałkowane ciasto,
    a jego nadmiar odcinamy.
    Wyłożoną tartę wkładamy na 30 minut do lodówki.
    Po tym czasie nakłuwamy widelcem.
    Na przygotowaną tartę wykładamy nadzienie.
    Na nadzieniu układamy umyte, obrane
    i pokrojone w plastry jabłka.
    Pozostałe masło rozpuszczamy dodajemy cukier i mąkę.
    Przygotowujemy kruszonkę którą posypujemy wierzch tarty.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury
    190st.C przez około 60 minut.
    Smacznego

  • Jedna odpowiedź do “Tarta żurawinowo-jabłkowa”

    1. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Niesamowita fotka ci wyszła 🙂 Jestem ciekawa smaku twojego ciacha .

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *