Tarta żurawinowo-jabłkowa
Dla odmiany dziś proponuję Wam danie kuchni francuskiej
tartę o lekkim kwaskowym smaku.
Składniki :
3 szkl. mąki
2 żółtka
250g masła + masło do natłuszczenia formy
4 łyżki zimnej wody
3 jabłka
400g nadzienia żurawinowego (użyłam firmy Zentis)
2 łyżki cukru
Przygotowanie :
Z mąki (2szkl.),masła (150g), wody i żółtek
zagniatamy ciasto.
Rozwałkowujemy na owal.
Formę do tarty natłuszczamy.
Wkładamy rozwałkowane ciasto,
a jego nadmiar odcinamy.
Wyłożoną tartę wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie nakłuwamy widelcem.
Na przygotowaną tartę wykładamy nadzienie.
Na nadzieniu układamy umyte, obrane
i pokrojone w plastry jabłka.
Pozostałe masło rozpuszczamy dodajemy cukier i mąkę.
Przygotowujemy kruszonkę którą posypujemy wierzch tarty.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury
190st.C przez około 60 minut.
Smacznego
Niesamowita fotka ci wyszła 🙂 Jestem ciekawa smaku twojego ciacha .