Menu
  • Dziś jest : 27 listopada 2021 Imieniny : Waleriana, Wirgiliusza, Ody
  • Menu

    Torcik makowy

  • Torcik makowy

    Rewelacyjny makowy torcik szybki w wykonaniu i pyszny w smaku.

    Składniki :

    200g maku mielonego BackMit
    6 jajek
    0,5 szkl. cukru pudru
    5 łyżek bułki tartej
    16g cukru waniliowego
    4 łyżki rodzynek
    aromat migdałowy
    800g kremu czekoladowo-orzechowego firmy Zentis
    polewa czekoladowa gotowa
    masło
    mąka

    Przygotowanie :

    Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę.
    Dodajemy mielony mak, bułkę tartą, aromat i sparzone rodzynki.
    Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
    Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C
    Po upieczeniu ciasto studzimy, a następnie dzielimy  na dwa placki.
    Jeden placek zostawiamy na dnie w tortownicy.
    Na nim wykładamy krem i przykrywamy drugim plackiem.
    Wierzch smarujemy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
    Smacznego

  • Jedna odpowiedź do “Torcik makowy”

    1. gin pisze:

      Ślicznie wygląda 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Testujemy cukier firmy Diamant

    Dzięki uprzejmości firmy Diamant miałam okazję do wypróbowania ich cukrów w tym nowego cukru pudru trzcinowego. Wrażenia są jak najbardziej...

    Zamknij