Torcik makowy
Rewelacyjny makowy torcik szybki w wykonaniu i pyszny w smaku.
Składniki :
200g maku mielonego BackMit
6 jajek
0,5 szkl. cukru pudru
5 łyżek bułki tartej
16g cukru waniliowego
4 łyżki rodzynek
aromat migdałowy
800g kremu czekoladowo-orzechowego firmy Zentis
polewa czekoladowa gotowa
masło
mąka
Przygotowanie :
Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę.
Dodajemy mielony mak, bułkę tartą, aromat i sparzone rodzynki.
Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C
Po upieczeniu ciasto studzimy, a następnie dzielimy na dwa placki.
Jeden placek zostawiamy na dnie w tortownicy.
Na nim wykładamy krem i przykrywamy drugim plackiem.
Wierzch smarujemy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Smacznego
Ślicznie wygląda 🙂