Menu
  • Dziś jest : 25 listopada 2021 Imieniny : Erazma, Katarzyny, Beaty
  • Menu

    Torcik z nutą pomarańczy i liczi

  • Torcik z nutą pomarańczy i liczi

    Czasami przychodzą takie chwile, że potrzebujemy osłodzić sobie życie.
    Najlepszym sposobem jest przygotowanie smakołyku ja proponuję Wam  Torcik z nutą pomarańczy i liczi.

    Składniki :

    Ciasto :

    4 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    160g margaryny
    12 jajek
    1,5 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    16 łyżek ciepłej wody
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli

    Nadzienie :

    5 łyżek kulek liczi w zalewie (użyłam firmy Zentis)
    400g pasty pomarańczowej (użyłam firmy Zentis)
    1 l śmietany 30%
    3-4 łyżki cukru pudru
    wiórki kokosowe do posypania

    Przygotowanie :

    Ciasto :

    Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
    Białka oddzielamy od żółtek.
    W jednym naczyniu ubijamy na sztywną ze szczyptą soli pianę z białek.
    W drugim naczyniu ubijamy na puszystą masę żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i wodą.
    Następnie dodajemy ostudzoną margarynę i pianę z białek.
    Dalej ubijamy.
    Mąki przesiewamy razem z proszkiem i dodajemy do masy.
    Wszystko ubijamy aż składniki idealnie się połączą.
    Przygotowaną masę wylewamy na blachę (moja miała wymiar 25x36cm).
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
    przez około 40-50 minut.
    Najlepiej stan upieczenia ciasta sprawdzić patyczkiem
    (gdy patyczek będzie suchy wyciągnąć ciasto).
    Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy w poprzek dwa razy
    (tak by powstały nam 4 placki).

    Nadzienie :

    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
    Z ubitej śmietany odkładamy 1/3 całości, a do reszty dodajemy kulki liczi.
    Delikatnie mieszamy.

    Na dno blachy wykładamy 1 placek ciasta który smarujemy bitą śmietaną.
    Wykładamy kolejny placek na nim pastę pomarańczową.
    Pastę przykrywamy kolejnym plackiem, a na nim wykładamy bitą śmietanę z liczi.
    Na sam wierzch kładziemy ostatni placek.
    Smarujemy go odłożoną bitą śmietaną.
    Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Chłodzimy w lodówce najlepiej jest zostawić torcik na całą noc.
    Smacznego

    Swoje kawałeczki tortu mogliśmy zjeść tymi cudnymi widelczykami które są na zdjęciu.
    Możliwość ich przetestowania dała mi firma Helios która ma bogatą ofertę nie tylko sztućców, ale
    również innych dodatków bez których żadna gospodyni obejść się nie może.
    Polecam zakupy w sklepie internetowym Helios-szkło.

  • 7 odpowiedzi na “Torcik z nutą pomarańczy i liczi”

    1. Aga pisze:

      Pysznie wygląda 🙂 mniam, chyba sie skuszę i zrobię.

    2. Katarzyna Skrypnik pisze:

      pychota!!!

    3. kasia pisze:

      mniam mniam pysznosći

    4. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Ciasto wygląda rewelacyjnie . Te widelczyki idealnie do niego pasują.

    5. gin pisze:

      Świetny, taki egzotyczny 🙂

    6. wadera61 pisze:

      Jak w renomowanej cukierni ! pysznie i kolorowo 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *