Torcik Tiramisu
Jeden z moich ulubionych i zawsze sprawdzających się przepisów.
Składniki :
ok. 2 paczek podłużnych biszkoptów
500 g sera Mascarpone
0,5l śmietany 36%
150g cukru pudru
1 szkl. mocnej rozpuszczalnej kawy
ok.50ml likieru kawowego
4 łyżki kakao
posypka czekoladowa.
Przygotowanie :
Na dno tortownicy wykładamy biszkopty.
Nasączamy je kawą zmieszaną z likierem.
Śmietanę ubijamy. Cukier puder dodajemy do sera,
a następnie łączymy go z ubitą śmietaną.
Wszystko mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.
Połowę tak przygotowanej masy wyłożyć na biszkoptach.
Następnie na masie wyłożyć warstwę biszkoptów nasączonych
kawą z likierem i ponownie masę.
Wierzch torcika posypać kakaem połączonym z posypką.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego 🙂
Mmm, ależ pyszności… Uwielbiam tiramisu 🙂
Zjadłoby się, tym bardziej że amatorów takich smaków u mnie w domu nie brakuje;). Pozdrawiam:D