Menu
  • Dziś jest : 7 grudnia 2024 Imieniny : Marcina, Ambrożego, Agatona
  • Menu

    Tort M&M’s z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone

  • Tort M&M's z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone

    Tort M&M’s z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone powstał na drugie urodziny mojego synka.
    Dzieciaki uwielbiają M&M’sy więc oczywistym było, że tort będzie z ich użyciem.
    Do tego truskawki w własnego pola połączone z bitą śmietaną i mascarpone stworzyły połączenie idealne.
    Tort cieszył oko, a smakoszom podniebienie pieścił 😉

    Składniki :

    Ciasto:

    2 szkl. mąki pszennej
    1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
    80g masła/margaryny
    8 jajek
    1 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    8 łyżek ciepłej wody
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Nadzienie :

    3 galaretki różnych kolorów ( ja dałam cytrynową, agrestową i truskawkową)
    750 ml śmietany 36%
    500g-700g truskawek
    1 i 1/2 szkl. naparu z herbaty Strawberry&Kiwi (użyłam firmy Basilur)
    500g mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    2 duże opakowania M&M’s czekoladowych

    Przygotowanie :

    Ciasto:

    Masło/margarynę rozpuszczamy i studzimy.
    Białka oddzielamy od żółtek.
    W jednym naczyniu ubijamy na sztywną ze szczyptą soli pianę z białek.
    W drugim naczyniu ubijamy na puszystą masę żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i wodą.
    Następnie dodajemy ostudzoną margarynę i pianę z białek.
    Dalej ubijamy.
    Mąki przesiewamy razem z proszkiem i dodajemy do masy.
    Wszystko ubijamy aż składniki idealnie się połączą.
    Przygotowaną masę wylewamy na tortownicę.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
    przez około 40-50 minut.
    Najlepiej stan upieczenia ciasta sprawdzić patyczkiem
    (gdy patyczek będzie suchy wyciągnąć ciasto).
    Po upieczeniu ciasto studzimy.

    Nadzienie :

    Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody.
    Następnie przelewamy je do płaskich naczyń i odstawiamy, by stężały.
    Gdy galaretki stężeją kroimy je na kawałki.
    Truskawki myjemy, czyścimy z szypułek i kroimy na połówki/ćwiartki.
    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
    Gdy będzie już ubita dodajemy mascarpone.
    Chwilę miksujemy, by składniki się połączyły.

    Przełożenie :

    Po upieczeniu ciasto kroimy w poprzek dwa razy(tak by powstały nam 3 krążki).
    Pierwszy placek umieszczamy w tortownicy i nasączamy częścią naparu z herbaty.
    Na biszkopcie wykładamy 1/3 części bitej śmietany z mascarpone.
    Posypujemy połową kolorowych galaretek i połową truskawek.
    Całość przykrywamy drugim plackiem, nasączamy, wykładamy
    bitą śmietanę  z mascarpone, galaretki  i truskawki do końca.
    Przykrywamy trzecim plackiem.
    Odrobinę go nasączamy.
    Wykładamy śmietanę na wierzch (zostawiając odrobinę na boki)
    Schładzamy tort w lodówce około 1-2 godziny.
    Po tym czasie ściągamy z ciasta obręcz i smarujemy boki tortu
    pozostałą bitą śmietaną z mascarpone.
    Na wierzch i boki tortu wykładamy M&M’sy.
    Tort możemy schłodzić bądź od razu go podać.
    Smacznego 😉

  • 9 odpowiedzi na “Tort M&M’s z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone”

    1. iza pisze:

      świetnie wygląda

    2. Miro pisze:

      Wow robi wrażenie i te układanie tych drażetek jak dla mnie nie wykonalne – podziwiam wytrwałość 😉

    3. Jaki śliczny i kolorowy! Przy takim mogłabym spokojnie świętować 🙂

    4. Anita pisze:

      Witam ,jaką średnice tortownicy potrzebuje….?

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *