Tort M&M’s z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone
Tort M&M’s z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone powstał na drugie urodziny mojego synka.
Dzieciaki uwielbiają M&M’sy więc oczywistym było, że tort będzie z ich użyciem.
Do tego truskawki w własnego pola połączone z bitą śmietaną i mascarpone stworzyły połączenie idealne.
Tort cieszył oko, a smakoszom podniebienie pieścił 😉
Składniki :
Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
80g masła/margaryny
8 jajek
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
8 łyżek ciepłej wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie :
3 galaretki różnych kolorów ( ja dałam cytrynową, agrestową i truskawkową)
750 ml śmietany 36%
500g-700g truskawek
1 i 1/2 szkl. naparu z herbaty Strawberry&Kiwi (użyłam firmy Basilur)
500g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 duże opakowania M&M’s czekoladowych
Przygotowanie :
Ciasto:
Masło/margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek.
W jednym naczyniu ubijamy na sztywną ze szczyptą soli pianę z białek.
W drugim naczyniu ubijamy na puszystą masę żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i wodą.
Następnie dodajemy ostudzoną margarynę i pianę z białek.
Dalej ubijamy.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem i dodajemy do masy.
Wszystko ubijamy aż składniki idealnie się połączą.
Przygotowaną masę wylewamy na tortownicę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
przez około 40-50 minut.
Najlepiej stan upieczenia ciasta sprawdzić patyczkiem
(gdy patyczek będzie suchy wyciągnąć ciasto).
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Nadzienie :
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody.
Następnie przelewamy je do płaskich naczyń i odstawiamy, by stężały.
Gdy galaretki stężeją kroimy je na kawałki.
Truskawki myjemy, czyścimy z szypułek i kroimy na połówki/ćwiartki.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Gdy będzie już ubita dodajemy mascarpone.
Chwilę miksujemy, by składniki się połączyły.
Przełożenie :
Po upieczeniu ciasto kroimy w poprzek dwa razy(tak by powstały nam 3 krążki).
Pierwszy placek umieszczamy w tortownicy i nasączamy częścią naparu z herbaty.
Na biszkopcie wykładamy 1/3 części bitej śmietany z mascarpone.
Posypujemy połową kolorowych galaretek i połową truskawek.
Całość przykrywamy drugim plackiem, nasączamy, wykładamy
bitą śmietanę z mascarpone, galaretki i truskawki do końca.
Przykrywamy trzecim plackiem.
Odrobinę go nasączamy.
Wykładamy śmietanę na wierzch (zostawiając odrobinę na boki)
Schładzamy tort w lodówce około 1-2 godziny.
Po tym czasie ściągamy z ciasta obręcz i smarujemy boki tortu
pozostałą bitą śmietaną z mascarpone.
Na wierzch i boki tortu wykładamy M&M’sy.
Tort możemy schłodzić bądź od razu go podać.
Smacznego 😉
świetnie wygląda
Dziękuje
Wow robi wrażenie i te układanie tych drażetek jak dla mnie nie wykonalne – podziwiam wytrwałość 😉
Dziekuje
Jaki śliczny i kolorowy! Przy takim mogłabym spokojnie świętować 🙂
Dziękuje dzieciaki też były zachwycone
Dziękuje
Witam ,jaką średnice tortownicy potrzebuje….?
26cm to wymiar z opakowania mojej