Tort orzechowo-kawowy z musem truskawkowym
Tort orzechowo-kawowy z musem truskawkowym zrobiłam specjalnie dla męża
który miał urodziny, a uwielbia kawę, orzechy i truskawki.
Z miłości do niego powstało połączenie składników tego tortu.
Składniki :
Biszkopt :
1 szkl. mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. cukru
8 jajek
4 łyżki orzechów laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżki oleju
Masa :
1 szkl. mleka orzechowego (użyłam firmy Alpro)
200g tartych orzechów laskowych (użyłam firmy Back&Mit)
350-400g miękkiego masła
1 szkl. cukru pudru
Mus:
900g truskawek bez szypułek (użyłam firmy Iglotex)
1 galaretka truskawkowa
2 łyżeczki żelatyny
3/4 szkl. wody3/4 szkl. cukru pudru
Dodatkowo :
300g pasty/kremu kawa (użyłam firmy Zentis)
1/4 szkl. wiśniówki lub innego alkoholu
1/2 szkl. przegotowanej wody
gwiazdki z czekolady gorzkiej
3 łyżki orzechów laskowych
Przygotowanie :
Biszkopt :
Orzechy przepuszczamy przez maszynkę.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier, żółtka oraz przesiane razem mąki,
proszek, sodę, orzechy i olej.
Miksujemy aż składniki idealnie się połączą.
Przelewamy do tortownicy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C przez 40-50 minut.
Stan upieczenia najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Po upieczeniu biszkopt studzimy.
Mus :
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy żelatynę i studzimy.
Truskawki wraz z cukrem przekładamy do blendera i miksujemy.
Pod koniec dodajemy tężejącą galaretkę z żelatyną.
Schładzamy mus.
Masa :
Orzechy zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy i studzimy.
Masło ucieramy na puch.
Stopniowo dodajemy cukier puder i przestudzone zalane mlekiem orzechy.
Całość miksujemy aż składniki się połączą.
W między czasie wiśniówkę łączymy z przegotowaną wodą (1/2szkl.)
Biszkopt przekrawamy na 3 części 9równe placki).
Na dno tortownicy wkładamy jeden placek.
Nasączamy go przygotowaną wiśniówką z wodą na którą wykładamy krem/pastę kawową.
Następnie wykładamy kolejny placek który nasączamy i wykładamy tężejący mus truskawkowy.
Na musie wykładamy ostatni placek biszkoptu, nasączamy i wykładamy masę orzechową.
Całość posypujemy orzechami przepuszczonymi przez maszynkę.
Na wierzchu układamy gwiazdki.
Tort schładzamy w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Smak jest zaskakujący.
Rady :
W przepisie można wykorzystać zarówno orzechy laskowe jak i włoskie.
Tarte możemy zastąpić orzechami przepuszczonymi przez maszynkę.
super torcik
pychotka
świetny tort, super niespodzianka
Pycha!!
w ogole wspaniala niespodzianka 🙂
Mąż na pewno się ucieszył , każdy facet lubi słodkości a z okazji to juz wogóle , radośc , ze się o nich pamięta 🙂
Mój uwielbia orzechy, więc przepis świetny 😀 Niestety urodziny ma za 10 miesięcy, ale imieniny już za miesiąc 😀 Wtedy wypróbuję!
Jeju ile roboty, ale efekt pychotka