Menu
  • Dziś jest : 13 października 2024 Imieniny : Edwarda, Geralda, Teofila
  • Menu

    Tort orzechowo-kawowy z musem truskawkowym

  • Tort orzechowo-kawowy z musem truskawkowym

    Tort orzechowo-kawowy z musem truskawkowym zrobiłam specjalnie dla męża
    który miał urodziny, a uwielbia  kawę, orzechy i truskawki.
    Z miłości do niego powstało połączenie składników tego tortu.

    Składniki :

    Biszkopt :

    1 szkl. mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl. cukru
    8 jajek
    4 łyżki orzechów laskowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    3 łyżki oleju

    Masa :

    1 szkl. mleka orzechowego (użyłam firmy Alpro)
    200g tartych orzechów laskowych (użyłam firmy Back&Mit)
    350-400g miękkiego masła
    1 szkl. cukru pudru

    Mus:

    900g truskawek bez szypułek (użyłam firmy Iglotex)
    1 galaretka truskawkowa
    2 łyżeczki żelatyny
    3/4 szkl. wody

    3/4 szkl. cukru pudru

    Dodatkowo :

    300g pasty/kremu kawa (użyłam firmy Zentis)
    1/4 szkl. wiśniówki lub innego alkoholu
    1/2 szkl. przegotowanej wody
    gwiazdki z czekolady gorzkiej
    3 łyżki orzechów laskowych

    Przygotowanie :

    Biszkopt :

    Orzechy przepuszczamy przez maszynkę.
    Białka oddzielamy od żółtek.
    Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier, żółtka oraz przesiane razem mąki,
    proszek, sodę, orzechy i olej.
    Miksujemy aż składniki idealnie się połączą.
    Przelewamy do tortownicy.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C przez 40-50 minut.
    Stan upieczenia najlepiej sprawdzić patyczkiem.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy.

    Mus :

    Galaretkę rozpuszczamy w  wodzie, dodajemy żelatynę i studzimy.
    Truskawki wraz z cukrem przekładamy do blendera i miksujemy.
    Pod koniec dodajemy tężejącą galaretkę z żelatyną.
    Schładzamy mus.

    Masa :

    Orzechy zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy i studzimy.
    Masło ucieramy na puch.
    Stopniowo dodajemy cukier puder i przestudzone zalane mlekiem orzechy.
    Całość miksujemy aż składniki się połączą.

    W między czasie wiśniówkę łączymy z przegotowaną wodą (1/2szkl.)

    Biszkopt przekrawamy na 3 części 9równe placki).
    Na dno tortownicy wkładamy jeden placek.
    Nasączamy go przygotowaną wiśniówką  z wodą na którą wykładamy krem/pastę kawową.
    Następnie wykładamy kolejny placek który nasączamy i wykładamy tężejący mus truskawkowy.
    Na musie wykładamy ostatni placek biszkoptu, nasączamy i wykładamy masę orzechową.
    Całość posypujemy orzechami przepuszczonymi przez maszynkę.
    Na wierzchu układamy gwiazdki.
    Tort schładzamy w lodówce (najlepiej przez całą noc).
    Smak jest zaskakujący.

    Rady :

    W przepisie można wykorzystać zarówno orzechy laskowe jak i włoskie.
    Tarte możemy zastąpić orzechami przepuszczonymi przez maszynkę.

     

  • 7 odpowiedzi na “Tort orzechowo-kawowy z musem truskawkowym”

    1. kasia pisze:

      super torcik

    2. Justyna pisze:

      pychotka

    3. Katarzyna Skrypnik pisze:

      świetny tort, super niespodzianka

    4. Agnieszka pisze:

      Pycha!!
      w ogole wspaniala niespodzianka 🙂

    5. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Mąż na pewno się ucieszył , każdy facet lubi słodkości a z okazji to juz wogóle , radośc , ze się o nich pamięta 🙂

    6. Agnieszka P. pisze:

      Mój uwielbia orzechy, więc przepis świetny 😀 Niestety urodziny ma za 10 miesięcy, ale imieniny już za miesiąc 😀 Wtedy wypróbuję!

    7. Madzia pisze:

      Jeju ile roboty, ale efekt pychotka

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *