Menu
  • Dziś jest : 7 lutego 2020 Imieniny : Romualda, Ryszarda, Sulisława
  • Menu

    Tort truskawkowo-śmietanowy

  • Tort truskawkowo-śmietanowy

    Z okazji dzisiejszego Święta powstał ten pyszny
    dwukolorowy tort.

    Składniki :

    Ciasto :

    2 szkl. mąki pszennej
    1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
    80g margaryny
    8 jajek
    1 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    8 łyżek ciepłej wody
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Nadzienie:

    1l śmietany 30 lub 36%
    800g truskawek
    2 cukry waniliowe
    2 op. biszkoptów podłużnych
    mieszanka czekoladowych kulek (użyłam firmy Zentis)

    Przygotowanie :

    Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
    Białka oddzielamy od żółtek.
    W jednym naczyniu ubijamy na sztywną ze szczyptą soli pianę z białek.
    W drugim naczyniu ubijamy na puszystą masę żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i wodą.
    Następnie dodajemy ostudzoną margarynę i pianę z białek.
    Dalej ubijamy.
    Mąki przesiewamy razem z proszkiem i dodajemy do masy.
    Wszystko ubijamy aż składniki idealnie się połączą.
    Przygotowaną masę wylewamy na tortownicę.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
    przez około 40-50 minut.
    Najlepiej stan upieczenia ciasta sprawdzić patyczkiem
    (gdy patyczek będzie suchy wyciągnąć ciasto).
    Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy w poprzek dwa razy
    (tak by powstały nam 3 krążki).
    Truskawki myjemy i czyścimy z szypułek.
    Odkładamy sobie 20-25 najładniejszych do dekoracji.
    Pozostałe truskawki wrzucamy do blendera.
    Miksujemy je do momentu w którym utworzą nam mus.
    Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym.
    Na dno tortownicy wykładamy 1 krążek ciasta
    który smarujemy połową musu.
    Na musie wykładamy 1/3 masy bitej śmietany.
    Czynność powtarzamy.
    Na samym wierzchu powinien być krążek ciasta na który wykładamy bitą śmietanę.
    Ściągamy brzegi tortownicy.
    Biszkopty ustawiamy zamiast tortownicy jako brzegi ciasta.
    By kompozycja nam się nie rozpadła przewiązujemy ją wstążką.
    Na wierzchu tortu układamy odłożone do dekoracji truskawki przecięte na pół.
    Pomiędzy truskawki jeśli chcemy za pomocą szprycy wprowadzamy po troszku bitą śmietanę.
    Dodatkowo na sam wierzch tort posypujemy mieszanką czekoladowych kulek.
    Tort schładzamy.
    Smacznego
     

     

     

     

    truskawki

  • 8 odpowiedzi na “Tort truskawkowo-śmietanowy”

    1. wadera61 pisze:

      Smacznie , kolorowo ! Kuszące ! Chyba wypróbuję i ja ten przepis 🙂

    2. Anula pisze:

      Wygląda przepysznie… ach chciałabym umieć tworzyć takie pyszności 🙂

    3. Malvie pisze:

      ooo jakie pyszności 🙂 pięknie wygląda i na pewno super smakuje 😀

    4. Paulina K pisze:

      cudny i napewno pyszny

    5. natii pisze:

      jaki sliczny torcik, aż chce sie go zjesc! 🙂

    6. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Jak malowany ci wyszedł – pięknie .

    7. Justyna pisze:

      aj co za pyszności aż ślinka cieknie

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Rolada boczkowa

    Mięsa pieczone są najlepsze gdy sami je przygotujemy. Nieziemski aromat który pobudza zmysły i smak który wodzi na pokuszenie to...

    Zamknij