Tort truskawkowy puch
Każdy z nas z utęsknieniem wyczekuje swoich urodzin zwłaszcza gdy jesteśmy dziećmi. Czekamy na gości, prezenty, pyszne ciasta, tort który smakiem i wyglądem zachwyca, wspólną radosną zabawę która tego dnia towarzyszy nam od rana. Wszystko to tworzy magiczne chwile które już jako wspomnienia przechowujemy w głowach. Dziś akurat jest taki dzień. Mój młodszy synek kończy 3 latka. Sama nie wiem kiedy ten czas zleciał przecież niedawno się urodził, a tera obchodzi kolejne urodziny. Specjalnie dla naszego malca przygotowałam tort truskawkowy puch, bo akurat truskawki są ulubionym owocem mojego małego brzdąca.
Składniki :
Biszkopt :
2 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
80g margaryny
8 jajek
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
8 łyżek ciepłej wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa :
400g sera białego twarogowego
2 galaretki truskawkowe
1/3 szkl. cukru pudru
2 szkl. wody
2 op. śnieżki
1 i 1/2 szkl. zimnego mleka
Mus :
1 kg truskawek
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki truskawkowe
Dodatkowo :
30 średniej wielkości truskawek
2 łyżki wiórek kokosowych
40g czekolady deserowej startej
1 i 1/2 paczki podłużnych biszkoptów
wstążka
tortownica 24 cm
Przygotowanie :
Biszkopt :
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek.
W jednym naczyniu ubijamy na sztywną ze szczyptą soli pianę z białek.
W drugim naczyniu ubijamy na puszystą masę żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i wodą.
Następnie dodajemy ostudzoną margarynę i pianę z białek.
Dalej ubijamy.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem i dodajemy do masy.
Wszystko ubijamy aż składniki idealnie się połączą.
Przygotowaną masę wylewamy na tortownicę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
przez około 40-50 minut.
Najlepiej stan upieczenia ciasta sprawdzić patyczkiem
(gdy patyczek będzie suchy wyciągnąć ciasto).
Masa :
Galaretki rozpuszczamy w 2-óch szklankach wrzątku.
Odstawiamy do wystudzenia.
Ser gdy nie jest mielony przepuszczamy go przez maszynkę 2 razy.
Następnie ser miksujemy z cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera.
W osobnym naczyniu ubijamy śnieżkę na zimnym mleku.
Do masy serowej dodajemy ubitą śnieżkę.
Miksujemy na małych obrotach.
Na sam koniec stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę.
Całość mieszamy.
Mus :
Truskawki myjemy i czyścimy z szypułek.
Odkładamy sobie 25-30 najładniejszych do dekoracji.
Pozostałe truskawki wrzucamy do blendera.
Dodajemy cukier puder.
Miksujemy je do momentu w którym utworzą nam mus.
Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku.
Studzimy, a gdy będzie tężejąca dodajemy do musu z truskawek.
Chwilę blendujemy, by się składniki połączyły.
Odstawiamy do lodówki by nasz mus zgęstniał.
Przełożenie :
Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy w poprzek dwa razy
(tak by powstały nam 3 krążki).
Pierwszy krążek umieszczamy w tortownicy.
Wykładamy 1/3 tężejącego musu.
Następnie na musie wykładamy 1/2 masy.
Przykrywamy drugim krążkiem ciasta czynność powtarzamy.
Na ostatnim krążku ciasta wykładamy pozostały mus zostawiając odrobinę do posmarowania biszkoptów.
Tort wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie wyciągamy go z lodówki.
Zdejmujemy obręcz tortownicy.
Biszkopty smarujemy odrobinę musem i przylepiamy do boków tortu delikatnie dociskając.
Gdy obłożymy cały tort związujemy go wstążką.
Na wierzchu układamy truskawki.
Posypujemy je czekoladą startą na tarce o grubych oczkach wymieszaną z wiórkami kokosowymi.
Tort jest gotowy do zjedzenia.
Ja chcę taki !!!!!!!!!!