Tortilla z parówkami na zimno
Upały wszystkim doskwierają, a robienie obiadów, stanie w nagrzanej kuchni
przy garnkach przyprawia o zawrót głowy nie jedną kobietę.
Wychodząc na przeciw oczekiwaniom każdej osoby gotującej obiady
stworzyłam danie idealne na upały ” Tortilla z parówkami na zimno”. Możecie teraz zapomnieć o czasie spędzonym,
w kuchennej saunie i cieszyć się urokami słońca.
Składniki :
Farsz :
8 placków tortilli
12 szt. parówek
3 pomidory
1 sałata
4 ogórki gruntowe
1 cebula
1 papryka żółta
1 papryka zielona
Sos czosnkowy :
400ml jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
5-6 ząbków czosnku
1 op. sosu tzatziki
czosnek granulowany (opcjonalnie)
zioła prowansalskie
bazylia
pieprz
sól
Dodatkowo :
sos kebab łagodny (firma Develey ma takie w ofercie)
folia aluminiowa
Przygotowanie :
Sos :
W misce rozrabiamy jogurt i majonez,
dodajemy ząbki czosnku oczyszczone i wyciśnięte przez praskę
oraz pozostałe przyprawy. Całość porządnie mieszamy.
Farsz :
Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy.
Z sałaty odkładamy 8-10 większych liści, a resztę rwiemy na kawałki.
Pomidory i ogórki kroimy wedle uznania.
Papryki oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Parówki kroimy na kawałki.
Wszystkie składniki łączymy w misce.
Polewamy 2/3 całości sosu i mieszamy.
Placki tortilli smarujemy pozostałym sosem.
Na krawędzi na środku układamy po liściu sałaty.
Następnie wykładamy przygotowany farsz.
Zwijamy tortillę od dołu przechodząc następnie do boków.
Zwiniętą tortillę zawijamy w folię aluminiową.
Schładzamy w lodówce przez kilka godzin, by smaki się przegryzły.
Zjadamy na zimno o dowolnej porze dnia.
Smacznego
Rady :
Gdy nie mamy czasu możemy wykorzystać do przygotowania tortilli
gotowy sos o ulubionym smaku np. sos czosnkowy bądź kebab łagodny lub ostry.
Bardzo lubie takie letnie obiady na szybko…
🙂
Bardzo się cieszę, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci’ na Mikserze.
Kasia