Ucierane z budyniem i jabłkami
Ucierane z budyniem i jabłkami to ciasto które powstało pod wpływem impulsu.
Składniki :
70 dag mąki pszennej,
kostka margaryny,
3/4 szkl. cukru pudru,
cukier waniliowy,
4 jajka,
kieliszek spirytusu lub wódki,
8-10 jabłek
2 budynie waniliowe bądź śmietankowe
1 l mleka
cynamon opcjonalnie
Przygotowanie :
Z mąki , cukru pudru, cukru waniliowego, jajek, margaryny oraz alkoholu zagniatamy ciasto.
Następnie chłodzimy je w lodówce przez 3 godziny.
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasion.
Każde jabłko kroimy na 8-12 plastrów.
Z mleka odlewamy 1,5 szklanki resztę gotujemy.
W pozostawionym mleku rozpuszczamy budyń który dolewamy do gotującego się mleka.
Całość mieszamy trzymając chwilę na małym ogniu.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200st.C blachę o wymiarach 25×36 wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części.
Jedną część ścieramy na tarce o grubych oczkach wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp.200 st.C przez ok.15 min.
Następnie na podpieczone ciasto wykładamy kawałki jabłek (gdy lubimy oprószamy je cynamonem) , wylewamy przygotowany budyń i ścieramy drugą część ciasta.
Zmniejszamy temperaturę do 180 st. C , wkładamy ciasto i pieczemy przez ok.45-55 minut.
Stan upieczenia ciasta sprawdzamy nakłuwając je patyczkiem, gdy będzie suchy ciasto wyciągamy z piekarnika.
Smacznego
Takie ciasta mogę jeść codziennie