Menu
  • Dziś jest : 4 listopada 2024 Imieniny : Karola, Olgierda, Emeryka
  • Menu

    Ucierane z budyniem i jabłkami

  • Ucierane z  budyniem i jabłkami

    Ucierane z  budyniem i jabłkami to ciasto które powstało pod wpływem impulsu.
     

    Składniki :

    70 dag mąki pszennej,
    kostka margaryny,
    3/4 szkl. cukru pudru,
    cukier waniliowy,
    4 jajka,
    kieliszek spirytusu lub wódki,
    8-10 jabłek
    2 budynie waniliowe bądź śmietankowe
    1 l mleka
    cynamon opcjonalnie
        

    Przygotowanie :

    Z mąki , cukru pudru, cukru waniliowego, jajek, margaryny oraz alkoholu zagniatamy ciasto.
    Następnie chłodzimy je w lodówce przez 3 godziny.
    Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasion.
    Każde jabłko kroimy na 8-12 plastrów.
    Z mleka odlewamy 1,5 szklanki resztę gotujemy.
    W pozostawionym mleku rozpuszczamy budyń który dolewamy do gotującego się mleka.
    Całość mieszamy trzymając chwilę na małym ogniu.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200st.C blachę o wymiarach 25×36 wykładamy papierem do pieczenia.
    Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części.
    Jedną część ścieramy na tarce o grubych oczkach wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp.200 st.C przez ok.15 min.
    Następnie na podpieczone ciasto wykładamy kawałki jabłek (gdy lubimy oprószamy je cynamonem) , wylewamy przygotowany budyń i ścieramy drugą część ciasta.
    Zmniejszamy temperaturę do 180 st. C , wkładamy ciasto i pieczemy przez ok.45-55 minut.
    Stan upieczenia ciasta sprawdzamy nakłuwając je patyczkiem, gdy będzie suchy ciasto wyciągamy z piekarnika.
    Smacznego

     

     

  • Jedna odpowiedź do “Ucierane z budyniem i jabłkami”

    1. Miro pisze:

      Takie ciasta mogę jeść codziennie

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *