Ucierany pleśniaczek z konfiturą
Ciasto smaczne i przyjemne. Idealne na każdą okazję
Składniki :
mąka 2 szkl.
kostka masła
żółtka 2 szt
białka 4 szt
cukier 1 szkl
szczypta soli
konfitura wiśniowa ( lub inna ulubiona ewentualnie ulubiony dżem)
syrop wiśniowy 2 łyżki
posypka kakaowa
Przygotowanie :
Z mąki,żółtek, masła, soli i połowy cukru zagnieść ciasto.
Następnie schłodzić je w lodówce przez 3h.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.C Blachę (26 x 30 cm) wyłożyć papierem.
Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą zetrzeć na papier, wyłożyć na niej konfiturę.
Na konfiturę zetrzeć drugą część ciasta. Z pozostałej ilości cukru i białek ubić na sztywno pianę.
Pod koniec ubijania dodać syrop. Gotową pianę wyłożyć na ciasto i zetrzeć ostatnią część ciasta schłodzonego.
Całość posypać na wierzchu posypką kakaową .
Piec w piekarniku uprzednio nagrzanym do temp. 180 st.C przez godzinę.
Smacznego 🙂
Rady :
Do ciasta można wykorzystać owoce sezonowe.
Nie trzeba koniecznie dodawać syropu do białek.
Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pyyyyyychotka 🙂