Menu
  • Dziś jest : 13 października 2024 Imieniny : Edwarda, Geralda, Teofila
  • Menu

    Ucierany pleśniaczek z konfiturą

  • Ucierany pleśniaczek z konfiturąCiasto smaczne i przyjemne. Idealne na każdą okazję

    Składniki :

    mąka 2 szkl.
    kostka masła
    żółtka 2 szt
    białka 4 szt
    cukier 1 szkl
    szczypta soli
    konfitura wiśniowa ( lub inna ulubiona ewentualnie ulubiony dżem)
    syrop wiśniowy 2 łyżki
    posypka kakaowa

    Przygotowanie :

    Z mąki,żółtek, masła, soli i połowy cukru zagnieść ciasto.
    Następnie schłodzić je w lodówce przez 3h.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.C Blachę (26 x 30 cm) wyłożyć papierem.
    Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą zetrzeć na papier, wyłożyć na niej konfiturę.
    Na konfiturę zetrzeć drugą część ciasta. Z pozostałej ilości cukru i białek ubić na sztywno pianę.
    Pod koniec ubijania dodać syrop. Gotową pianę wyłożyć na ciasto i zetrzeć ostatnią część ciasta schłodzonego.
    Całość posypać na wierzchu posypką kakaową .
    Piec w piekarniku uprzednio nagrzanym do temp. 180 st.C przez godzinę.
    Smacznego 🙂

    Rady :

    Do ciasta można wykorzystać owoce sezonowe.
    Nie trzeba koniecznie dodawać syropu do białek.
    Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach.

     

  • Jedna odpowiedź do “Ucierany pleśniaczek z konfiturą”

    1. Miras pisze:

      Pyyyyyychotka 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *