Zapiekanka chłopska
Danie łatwe i syte. Podobno jej wielbicielami w głównej mierze są panowie.
Składniki :
1 kg ziemniaków
0,5 kiełbasy podwawelskiej
3 średnie cebule
300g ser topiony z grzybami w saszetkach Lactima
1 szkl. śmietany 18%
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
olej
masło
Przygotowanie :
Ziemniaki obieramy, myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo, a następnie studzimy.
Cebukę obieramy i kroimy wpióra, a kiełbasę w plasterki.
Na patelni szklimy cebulę, dodajemy kiełbasę. Wszystko razem przesmażamy.
Pod koniec smażenia wlewamy powoli ser i śmietanę. Dokładnie mieszamy.
Wszysko razem podduszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Natkę pietruszki siekamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Na samo dno wykładamy połowę ziemniaków pokrojonych w plastry, posypujemy połową natki,
następnie wylewamy połowę masy z patelni.
Czynność powtarzamy (ziemniaki, natka, masa z patelni).
Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C przez około 30 minut.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz