Menu
  • Dziś jest : 13 lipca 2024 Imieniny : Irwina, Margarety, Sary
  • Menu

    Zapiekanka chłopska

  • DSC_5138

    Danie łatwe i syte. Podobno jej wielbicielami w głównej mierze są panowie.

    Składniki :

    1 kg ziemniaków
    0,5 kiełbasy podwawelskiej
    3 średnie cebule
    300g ser topiony z grzybami w saszetkach Lactima
    1 szkl. śmietany 18%
    pęczek natki pietruszki
    sól
    pieprz
    olej
    masło

    Przygotowanie :

    Ziemniaki obieramy, myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo, a następnie studzimy.
    Cebukę obieramy i kroimy wpióra, a kiełbasę w plasterki.
    Na patelni szklimy cebulę, dodajemy kiełbasę. Wszystko razem przesmażamy.
    Pod koniec smażenia wlewamy powoli ser i śmietanę. Dokładnie mieszamy.
    Wszysko razem podduszamy.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Natkę pietruszki siekamy.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
    Na samo dno wykładamy połowę ziemniaków pokrojonych w plastry, posypujemy połową natki,
    następnie wylewamy połowę masy z patelni.
    Czynność powtarzamy (ziemniaki, natka, masa z patelni).
    Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C przez około 30 minut.
    Smacznego 🙂

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *