Menu
  • Dziś jest : 2 października 2021 Imieniny : Teofila, Dionizego, Trofima
  • Menu

    Zapiekanka z dyni i mięsa

  • Zapiekanka z dyni i mięsa

    Zapiekanka z dyni i mięsa typowo jesienna, rozgrzewająca, kojąca. Smak i aromat, co pieści zmysły. Idealna na obiad czy kolację. Możemy ją podać gdy goście nas zaskoczą, gdy pomysłu zabraknie, a czasu mamy mało.

    Składniki :

    800g miąższu z dyni
    300g mięsa mielonego
    200g sera żółtego
    1 puszka pomidorów krojonych
    2 średnie cebule
    200g śmietany 18%
    1-2 łyżki masła
    sól
    pieprz

    Przygotowanie :

    Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na maśle.
    Dodajemy pomidory.
    Dusimy do momentu aż płyn odparuje.
    Następnie dodajemy śmietanę i mieszając od czasu do czasu dusimy jeszcze 15 minut.
    Mięso podsmażamy i dodajemy do sosu pomidorowego.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Dynię kroimy w kostkę i wrzucamy na chwilę do gorącej osolonej wody.
    Następnie dynię odsączamy i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
    Na dynię wykładamy farsz mięsny.
    Całość posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170st.C przez 30 minut.
    Podajemy na ciepło.
    Smacznego

    Zapisz

    Zapisz

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Gulasz z indyka w mandarynkach

    Gulasz z indyka w mandarynkach to niecodzienne, ale bardzo smaczne, rozgrzewające danie. Doda nam szybko siły. Uczucie sytości będzie nam...

    Zamknij