Zapiekanka fasolowo – ziemniaczana
Zapiekanka fasolowo – ziemniaczana to dość pracochłonne danie
dające jednak satysfakcję gdy będziemy je spożywać.
Będzie dobrym rozwiązaniem gdy głód nam doskwiera.
Składniki :
1 kg ziemniaków
3 op. sera topionego w saszetkach Blue Chesse (użyłam firmy Lactima)
2 op. fasoli szparagowej (użyłam firmy Iglotex)
800g mięsa od szynki bez kości
200g boczku wędzonego
cebula
sól
pieprz
oregano
oliwa
masło
400g śmietany 18%
jajko
Przygotowanie :
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo (ok.10minut)
Fasolkę wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 10 minut,
zmniejszając ogień.
Cebulę oczyszczamy i kroimy w pióra.
Szklimy na oliwie i dodajemy pokrojony w kostkę boczek.
Podsmażamy około 5 minut doprawiając przyprawami.
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Następnie podsmażamy na oliwie około 15 minut.
Pod koniec doprawiając solą, pieprzem i oregano.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Wykładamy warstwę ugotowanych na pół twardo ziemniaków które kroimy w plastry.
Na nich wykładamy przesmażony boczek z cebulą.
Następnie wykładamy warstwę z fasoli szparagowej i przesmażonego mięsa.
Całość przykrywamy warstwą ziemniaków pokrojonych w plastry.
Śmietanę łączymy z jajkiem, dodajemy pieprz i sól.
Mieszamy aż składniki się połączą.
Przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę.
Na wierzchu wyciskamy ser z saszetek.
Posypujemy oczyszczonym i pokrojonym koperkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 30 minut.
Podajemy na ciepło.
Smacznego
Mniam. Pyszna propozycja 🙂
Kusząca i smaczna.
Fajna zapiekanka, muszę wypróbować:)
Pyszna zapiekanka 🙂
Warta poświęconego czasu na jej przygotowanie 🙂
Nawet i mi wpadła w oko zapiekanka . Fajne składniki i smaczne .