Zapiekanka gryczana
Zapiekanka gryczana idealna na każdą okazję. Szybka i łatwa w przygotowaniu.
Często robię ją w wersji z mięskiem. Tutaj wersja jarska idealna na post.
Składniki :
2 torebki kaszy gryczanej
0,75 kg pieczarek
1 duża cebula
1 szklanka śmietany 12 lub 18%
jajko
2 pomidory
30 dag sera żółtego
sól
pieprz
masło
Przygotowanie :
Piekarnik nagrzewamy na 180-200 st.C Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Po ugotowaniu odsączamy i wykładamy do miski.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w paski.
Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Na łyżce masła szklimy cebulkę, dodajemy pieczarki.
Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Odsączamy na sitku.
Dodajemy do kaszy i delikatnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Przekładamy kaszę z pieczarkami.
Pomidory myjemy, kroimy w krążki i układamy na wierzchu potrawy.
Śmietanę i jajko doprawiamy solą i pieprzem-mieszamy.
Gotowym sosem polewamy potrawę.
Ser ścieramy na tarce i posypujemy wierzch zapiekanki.
Zapiekankę pieczemy w piekarniku ok.20-25minut.
Smacznego:)
Rady :
Do zapiekanki można dodać podsmażoną na łyżce oleju jedną podwójną pierś z kurczaka
Mój facet mówi, że warto spróbować:P Mniam!