Menu
  • Dziś jest : 20 września 2018 Imieniny : Eustachego, Filipiny, Faustyny
  • Menu

    Zapiekanka gryczana

  • Zapiekanka gryczana

    Zapiekanka gryczana idealna na każdą okazję. Szybka i łatwa w przygotowaniu.
    Często robię ją w wersji z mięskiem. Tutaj wersja jarska idealna na post.

    Składniki :

    2 torebki kaszy gryczanej
    0,75 kg pieczarek
    1 duża cebula
    1 szklanka śmietany 12 lub 18%
    jajko
    2 pomidory
    30 dag sera żółtego
    sól
    pieprz
    masło

    Przygotowanie :

    Piekarnik nagrzewamy na 180-200 st.C Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
    Po ugotowaniu odsączamy i wykładamy do miski.
    Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w paski.
    Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Na łyżce masła szklimy cebulkę, dodajemy pieczarki.
    Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Odsączamy na sitku.
    Dodajemy do kaszy i delikatnie mieszamy.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Przekładamy kaszę z pieczarkami.
    Pomidory myjemy, kroimy w krążki i układamy na wierzchu potrawy.
    Śmietanę i jajko doprawiamy solą i pieprzem-mieszamy.
    Gotowym sosem polewamy potrawę.
    Ser ścieramy na tarce i posypujemy wierzch zapiekanki.
    Zapiekankę pieczemy w piekarniku ok.20-25minut.
    Smacznego:)

    Rady :

    Do zapiekanki można dodać podsmażoną na łyżce oleju jedną podwójną pierś z kurczaka

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Staropolska nalewka z pigwy – Pigwówka

    Staropolska nalewka z pigwy - Pigwówka to mój pomysł na wykorzystanie owoców jesieni . Zrobiam rozgrzewającą i jakże bogatą w...

    Zamknij