Zapiekanka z kaszą, kurczakiem i fetą
Zapiekanka z kaszą, kurczakiem i fetą to świetne rozwiązanie na obiad czy kolację.
Możemy ją zjeść na ciepło bądź zimno w zależności od nastroju jaki nam towarzyszy.
Przygotowana w większej ilości nigdy się nie zmarnuje gdyż amatorów jej smaku
nie trzeba szukać daleko. Sam zapach pobudza zmysły, a łatwość wykonania sprawi,
że będzie częstym gościem na naszym stole niezależnie od pory roku, bo jak wiadomo
obiad każdy zjeść musi, a po co stać przy garnkach nie wiem jak długo skoro ten czas
można wykorzystać na dowolne przyjemności.
Składniki :
2 torebki kaszy gryczanej (użyłam firmy Halina)
1 podwójna pierś z kurczaka
150g sera feta
500g pieczarek
1 cebula
2 pomidory
sól
pieprz
olej
2 jajka
200g śmietany 18%
masło
Przygotowanie :
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Cebulę obieramy, kroimy w pióra i szklimy na rozgrzanym oleju.
Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w pióra pieczarki.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku (wedle uznania).
Odsączamy na sitku.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Obsmażamy na rozgrzanym oleju.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (możemy użyć innych ziół/przypraw które preferujemy).
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Wykładamy jedną torebkę kaszy.
Na niej układamy pieczarki i pierś z kurczaka oraz drugą torebkę kaszy.
Następnie układamy pomidory umyte, osuszone i pokrojone w plastry.
Zalewamy sosem przygotowanym z jajek połączonych ze śmietaną z dodatkiem pieprzu.
Wierzch posypujemy pokruszonym serem feta.
Pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190st.C
Dodaj komentarz