Menu
  • Dziś jest : 7 grudnia 2024 Imieniny : Marcina, Ambrożego, Agatona
  • Menu

    Zapiekanka z kaszą, kurczakiem i fetą

  • Zapiekanka z kaszą, kurczakiem i fetą

    Zapiekanka z kaszą, kurczakiem i fetą to świetne rozwiązanie na obiad czy kolację.
    Możemy ją zjeść na ciepło bądź zimno w zależności od nastroju jaki nam towarzyszy.
    Przygotowana w większej ilości nigdy się nie zmarnuje gdyż amatorów jej smaku
    nie trzeba szukać daleko. Sam zapach pobudza zmysły, a łatwość wykonania sprawi,
    że będzie częstym gościem na naszym stole niezależnie od pory roku, bo jak wiadomo
    obiad każdy zjeść musi, a po co stać przy garnkach nie wiem jak długo skoro ten czas
    można wykorzystać na dowolne przyjemności.

    Składniki :

    2 torebki kaszy gryczanej (użyłam firmy Halina)
    1 podwójna pierś z kurczaka
    150g sera feta
    500g pieczarek
    1 cebula
    2 pomidory
    sól
    pieprz
    olej
    2 jajka
    200g śmietany 18%
    masło

    Przygotowanie :

    Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Cebulę obieramy, kroimy w pióra i szklimy na rozgrzanym oleju.
    Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w pióra pieczarki.
    Doprawiamy solą i pieprzem do smaku (wedle uznania).
    Odsączamy na sitku.
    Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
    Obsmażamy na rozgrzanym oleju.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (możemy użyć innych ziół/przypraw które preferujemy).
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
    Wykładamy jedną torebkę kaszy.
    Na niej układamy pieczarki i pierś z kurczaka oraz drugą torebkę kaszy.
    Następnie układamy pomidory umyte, osuszone i pokrojone w plastry.
    Zalewamy sosem przygotowanym z jajek połączonych ze śmietaną z dodatkiem pieprzu.
    Wierzch posypujemy pokruszonym serem feta.
    Pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190st.C

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *