Zapiekanka ryżowa
Pyszna i łatwa zapiekanka.
Idealna na obiad.
Składniki :
300g ryżu
800g kiełbasy (ja użyłam podwawelskiej)
1 szkl. rosołu z 2 kostek
1 szkl. śmietany 18%
200g żółtego sera
2 jajka
sól
pieprz
masło
Przygotowanie :
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Osączamy, przekładamy do miski.
Kiełbasę kroimy w kostkę.
Dodajemy do ryżu.
Dwie kostki rosołowe rozpuszczamy w wodzie.
Dodajemy do ryżu z kiełbasą.
Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego
wysmarowanego masłem.
Śmietaną mieszamy z jajkami i z połową sera żółtego
startego na tarce o drobnych oczkach.
Doprawiamy do smaku pieprzem i solą (pamiętając, by
nie dawać jej zbyt wiele gdyż ryż już jest doprawiony).
Wierzch zapiekanki posypujemy pozostałym żółtym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
aż ser się zrumieni około 20-25 minut.
Dodaj komentarz