Menu
  • Dziś jest : 13 lipca 2024 Imieniny : Irwina, Margarety, Sary
  • Menu

    Zapiekanka ryżowa

  • Zapiekanka ryżowa
    Pyszna i łatwa zapiekanka.
    Idealna na obiad.

    Składniki :

    300g ryżu
    800g kiełbasy (ja użyłam podwawelskiej)
    1 szkl. rosołu z 2 kostek
    1 szkl. śmietany 18%
    200g żółtego sera
    2 jajka
    sól
    pieprz
    masło

    Przygotowanie :

    Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Osączamy, przekładamy do miski.
    Kiełbasę kroimy w kostkę.
    Dodajemy do ryżu.
    Dwie kostki rosołowe rozpuszczamy w wodzie.
    Dodajemy do ryżu z kiełbasą.
    Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
    Mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego
    wysmarowanego masłem.
    Śmietaną mieszamy z jajkami i z połową sera żółtego
    startego na tarce o drobnych oczkach.
    Doprawiamy do smaku pieprzem i solą (pamiętając, by
    nie dawać jej zbyt wiele gdyż ryż już jest doprawiony).
    Wierzch zapiekanki posypujemy pozostałym żółtym serem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
    aż ser się zrumieni około 20-25 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *